Todorić i suoptuženici oslobođeni!

Objavljeno 07.10.2020 - Vijesti

Todorić i suoptuženici oslobođeni!

Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić i njegovi suoptuženici danas su na Županijskom sudu u Zagrebu nepravomoćno oslobođeni optužbe za zlouporabu na štetu te tvrtke u vrijednosti 1,25 milijuna eura, u takozvanom slučaju “mali Agrokor”.

Na optuženičkoj klupi uz Todorića su bili nekadašnji Agrokorovi menadžeri Ante Huljev i Piruška Canjuga te četvrtooptužena Nicole De Rossi. Presudu je objavilo sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Maje Štampar Stipić, koja je rekla da nije dokazano da su Todorić, Huljev, Canjuga i De Rossi počinili kaznena djela na način kako im se to stavlja na teret u optužnici. Da bi bili proglašeni krivima, dodala je, mora biti dokazan svaki navod iz činjeničnog opisa.

– No u ovom postupku činjenični navodi iz optužnice u odnosu na prvo – do četvrtooptuženika nisu dokazani. Nakon ovako provedenog dokaznog postupka, jedina ispravna i na zakonu utemeljena odluka je oslobađajuća presuda u odnosu na sve optuženike, poručila je Štampar Stipić.

Todorić: Monstruozna lažna optužba!

Todorić je nakon presude rekao da su ih optužile osobe koje su otele privatnu imovinu, Agrokor, da bi sakrili svoj kriminal. Iznio je kritike i optužbe na račun vlasti, uključujući premijera Andreja Plenkovića.

– Danas mogu slobodno kazati da je tužiteljstvo poslalo u sud jednu monstruoznu lažnu optužbu koju je ustvari izradila Borg grupa, Ante Ramljak, naravno, pod pokroviteljstvom njihovog upravitelja Plenkovića, rekao je Todorić. Dodao je kako misli da je danas svima jasno u koju su situaciju HDZ i Plenković doveli našu državu.

– Najgori smo po korupciji, sudstvu i tako dalje. Nakon četiri godine. Borim se da raskrinkam korupciju i imam dokumentaciju. Vidjet ćete kad to izađe van što se u našoj državi događalo, poručio je Ivica Todorić nakon presude.

DORH najavio žalbu, Nobilo: Ovo je fijasko

Iz DORH-a su najavili žalbu poručivši da sudsko vijeće nije dovoljno analitično pristupilo ocjeni materijalnih dokaza, dok je bilo vrlo nekritično spram pojedinih personalnih dokaza. Odvjetnik Piruške Canjuge Anto Nobilo rekao je da je ovo jedina moguća presuda, s važnom porukom prema DORH-u – ne možete podizati optužnice bez iti jednog jedinog dokaza. “Ovo je po meni fijasko”, poručio je.

Što je tvrdilo tužiteljstvo

Tužiteljstvo je tvrdilo da su Todorić kao predsjednik uprave Agrokora i Huljev kao izvršni direktor financija u koncernu 2013. zlouporabili položaj jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarske tvrtke za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

Švicarska tvrtka time se, prema optužnici, nepripadno materijalno okoristila, dok je koncern oštećen za 1,25 milijuna eura. De Rossi, kao odgovornu osobu švicarske tvrtke, tužiteljstvo tereti da je Todoriću i Huljevu pomogla izdavanjem računa, u ime švicarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge.

Trećeokrivljenoj Canjugi, nekadašnjoj članici uprave Agrokora, stavljalo se na teret da je sudjelovala kao poticateljica prvookrivljenog i četvrtookrivljenice. U optužnici se ujedno navodi da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili Huljev i Canjuga.

Ivica Todorić je još od studenoga 2017. pod istragom zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna, a državno odvjetništvo je u tom, glavnom dijelu slučaju Agrokor, optužnicu podiglo 15. rujna.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama