U Čakovcu otvoreno 58. Porcijunkulovo

Objavljeno 29.07.2022 - KulturaZabava

U Čakovcu otvoreno 58. Porcijunkulovo

Porcijunkulovo, jedna od središnjih ljetnih manifestacija u kontinentalnoj Hrvatskoj, otvoreno je u četvrtak navečer u Čakovcu, a 58. izdanje u šest dana, uz kulturne, enogastronomske, obrazovne i zabavne sadržaje donosi i nekoliko noviteta.

Porcijunkulovo je zamišljeno kao sajam tradicijskih zanata vezan uz blagdan Gospe od Anđela – Porcijunkule u povodu kojeg se 2. kolovoza svake godine upriličuju svečana procesija i središnje euharistijsko slavlje na tri jezika – hrvatskom, slovenskom i mađarskom.

Ovogodišnje Porcijunkulovo donosi novitete, a najvažnije se odnose na četiri službene koncertne pozornice te na nove lokacije za koje se očekuje da će smanjiti gužve u centru Čakovca.

Novost je i Porcinkulovski plac u parku iza Gradske tržnice, gdje će biti smješteno više od 150 izlagača i prodavača tradicijskih te prehrambenih proizvoda, te Dječja zona s brojnim sadržajima za najmlađe posjetitelje.

Manifestaciju koja će potrajati do 2. kolovoza otvorila je čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini koja je istaknula da je Porcijunkulovo davno preraslo svoje prve, početne korake i franjevačka proštenja.

– Izrasli smo u veliku manifestaciju koja nas obogaćuje, ne samo duhovnim dijelom, nego i zabavnim, kulturnim i tradicijskim izričajem, kazala je Cividini, koja vjeruje da će ovogodišnje Porcijunkulovo biti drugačije, puno novog elana i duha.

– Rijetko tko zna pravilno izgovoriti to ime, ali mislim da to ni nije bitno. Najbitnije je da nas svi vole i da svi ponovo dolaze u naš grad, poručila je Cividini.

Među brojnim uzvanicima i gostima, na otvorenju Porcijunkulova bile su europarlamentarka Sunčana Glavak, državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Sandra Herman, saborske zastupnice Boška Ban Vlahek i Andreja Marić te gradonačelnici Ivanca, Koprivnice i Murskog Središća – Milorad Batinić, Mišel Jakšić i Dražen Srpak.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama