U Creskom muzeju otvara se izložba Creski kaić

Objavljeno 11.06.2020 - Zanimljivosti

U Creskom muzeju otvara se izložba Creski kaić

U utorak, 16. lipnja u Creskom muzeju otvara se izložba Creski kaić – sjećanja majstora brodograditelja. Izložba je dio projekta/manifestacije Creski kaić, koja je pokrenuta 2019. godine i čiji je cilj očuvanje i prezentacija creske pomorske baštine i tradicije.

Na izložbi Creski kaić – sjećanja majstora brodograditelja predstavljena su dvojica creskih brodograditelja: Franjo Osolnjak – Cento (1934.) i Gasparo Purich (1937.). Oni su u kratkim intervjuima podijelili s nama svoje brodograditeljske uspomene i iskustva. Posjetitelji će moći saznati što je to creski kaić, gdje su se i kako gradili kaići, koje je drvo bilo potrebno, kako se održavaju i što se danas s njima događa. Također će biti izloženi i tradicionalni brodograditeljski alati.

Izložba je uvod u ovogodišnju manifestaciju Creski kaić – dani creske pomorske baštine i tradicije, koja će se održati u kolovozu. Autorica izložbe je Jelena Dunato uz stručne suradnike Jelenu Ščedrov Dlačić i Robija Sablića, a dizajn potpisuje Josip Strmečki.

Autor: Jelena Dunato

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u