U Gorskom kotaru pada snijeg, moglo bi ga napadati i tridesetak centimetara

Objavljeno 02.12.2021 - Vijesti

U Gorskom kotaru pada snijeg, moglo bi ga napadati i tridesetak centimetara

U Gorskom kotaru kiša je večeras postupno okrenula na snijeg. Pada i na Platku. Glavnina se ipak očekuje u Gorskom kotaru, gdje se noćas predviđa obilnije količine u višim predjelima.

U idućim satima u Gorskom kotaru povremeno će biti jakog snijega. Najavljuje se 30 mm oborina u šest sati, što bi moglo stvoriti tridesetak centimetara teškog i mokrog snijega na tlu.

Prvi tjedan zadnjeg mjeseca ove godine obilježit će dinamično vrijeme u skladu s dobom godine, odnosno prosječnim temperaturama, snijegom u gorju i burom na Kvarneru, prognoza je Rimetea.

Nakon ciklone u petak, nad naše će se područje navući greben Azorske anticiklone i uz podršku bure uvesti nas u dan dva stabilnog i hladnog vremena.

No, već od subote slijedi ponovno jugozapadno strujanje zbog približavanja nove ciklone sa sjevera Europe.

Ta bi ciklona uz slično pozicioniranu Azorsku anticiklonu ponovno spuštala hladan zrak prema Europi odnosno Alpama pa bi već krajem subote uslijedilo stvaranje nove (druge) Genovske ciklone koja bi ponovno uzrokovala oborine nad našim područjem.
Premda je još upitno koliko će se hladnog zraka zadržati nad nama i kuda će se točno kretati ova ciklona, izgledno je njezino približavanje našem području, a kasnije i spuštanje nove hladne fronte krajem vikenda.

Snijeg bi s tom ciklonom ponovno u gorju uzrokovao zimske radosti.

Rimeteo prognozira da u petak može biti slabe prolazne kiše do jutra na Kvarneru, iznad 600 m.n.v. i slabog snijega bez dekoracije, a zatim od podne slijedi razvedravanje dok bi se u gorju zadržalo oblačno uz slab povremen snijeg gdje bi ga još moglo pasti do 5 cm.

Na Kvarneru će puhati jaka i olujna bura, lokalno s orkanskim udarima, prema kraju dana u slabljenu, a u Gorskom kotaru slab sjeveroistočnjak.

Jutarnja temperatura na Kvarneru 2 – 7°C, u zapadnom zaleđu stupanj hladnije, a u Gorskom kotaru od -4 do 0°C. Tijekom dana na Kvarneru 3 – 8°C, a u Gorskom kotaru od -2 do 1°C.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama