U lipnju planirajte upoznavanje srednjeg i gornjeg toka Krke

Objavljeno 31.05.2021 - Turizam

U lipnju planirajte upoznavanje srednjeg i gornjeg toka Krke

Promotivna lipanjska akcija: s ulaznicom za Roški slap posjetite sve lokalitete na srednjem i gornjem toku Krke i upoznajte mjesta jedinstvene kulturnopovijesne baštine

Ugodne temperature, raznolikost biljnog i životinjskog svijeta i uživanje u otkrivanju neistraženih dijelova Parka neka budu razlozi zbog kojih ćete posjetiti Nacionalni park „Krka“. Iskoristite lipanjsku promotivnu akciju „Upoznajte gornji tok rijeke Krke“, koja vam, kupnjom ulaznice za lokalitet Roški slap, omogućuje posjet svim lokalitetima na srednjem i gornjem toku Krke: Visovačkoj kući „Kuželj“, Oziđanoj pećini, Burnumu, manastiru Krka i Eko-kampusu „Krka“ u Puljanima, kao i brojnim poučno-pješačkim stazama. Ulaznica za Roški slap iznosi 100 kn za odrasle, a 55 kn za djecu od sedam do osamnaest godina. Djeca do navršenih sedam godina ne plaćaju ulaz.

Putovanje započnite na Roškome slapu, lokalitetu punom iznenađenja. Nakon niza usporednih slapova, u narodu prozvanih Ogrlice, Krka se s glavnoga slapa, smještenog na kraju barijere, u širokoj lepezi s petnaest metara visine ruši u Visovačko jezero. Na vidikovac s kojega se pruža pogled na Ogrlice možete se uspeti drvenim stepenicama. Do Oziđane pećine vodi 517 stepenica položenih na stijenu.

Preko sedrenih slapova prelazi cesta koja je riječne obale povezivala još u rimska vremena. Put kojim su se nekada stanovnici okolnih sela niz strmu ploču kanjona spuštali do posjeda koje su obrađivali danas je prvorazredna atrakcija: posjetitelji mogu uživati u pogledu s njega na očaravajući krajolik Roškoga slapa, na ruševine utvrde Rogovo, razasute Ogrlice i modrozelene vode rijeke stiješnjene u tjesnacu Među gredama.

Nakon što obiđete Roški slap, zaputite se Krkom uzvodno, brodom ili automobilom, i otkrijte moć prirode u raskošnoj vegetaciji i strmim kanjonima. Gornji tok Krke oaza je mira i duhovnosti. U pitomoj dragi uz rijeku Krku smjestio se manastir Krka, duhovno središte pravoslavnih vjernika, koji možete razgledati u pratnji djelatnika.

Skriven u njedrima Dalmatinske zagore, u kamenu i kršu, obrastao surovom makijom, nalazi se biser antičke civilizacije, rimski vojni logor Burnum. Amfiteatar se može obići, uz upoznavanje s poučnim tablama, samostalno ili u pratnji djelatnika NP „Krka”. Nekoliko stotina metara od arheološkog lokaliteta Burnum nalazi se Manojlovački slap, najviši slap na rijeci Krki. Ne zaboravite navratiti do Eko-kampusa „Krka“ u Puljanima i pogledati novouređenu Arheološku zbirku, u kojoj su izloženi predmeti pronađeni u arheološkim iskapanjima.

Uz vrlo atraktivne izlete brodom, s prvim danom lipnja, novost u NP „Krka“ je uvođenje linijskog prijevoza posjetitelja, brodom i autobusom. Drugim riječima, posjetitelj će moći sam kreirati svoj itinerar, odnosno obilazak Parka prilagoditi svojim trenutnim željama, što znači da će se na pojedinim lokalitetima moći zadržati dulje ili kraće. Detaljan raspored brodskih i autobusnih linija i vrijeme polazaka nalazi se ovdje. Svi koji žele isplanirati svoj posjet Parku moći će, online ili na recepciji, odabrati mjesto, način i točno vrijeme ulaska i izlaska iz Parka. Usluga se odnosi i na individualne posjetitelje i na grupe te se dodatno naplaćuje.

Od 1. lipnja radno vrijeme Skradinskog buka je od 8 do 20 sati, lokaliteta na srednjem i gornjem toku od 10 do 18:30 dok su Visovac i manastir Krka otvoreni za posjećivanje od 9 do 17 sati. Ljeto dočekajmo zajedno u Nacionalnom parku „Krka“!

Autor: Katia Župan

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama