U listopadu svim turistima 50 posto jeftiniji boravak

Objavljeno 14.09.2021 - GospodarstvoIzdvojenoTurizam

U listopadu svim turistima 50 posto jeftiniji boravak

Listopad će ove godine biti “Mjesec hrvatskog turizma” u sklopu čega će se hrvatskim građanima i stranim turistima koji se tada zateknu u Hrvatskoj omogućiti do 50 posto povoljniji boravak i korištenje turističke ponude i usluga u cijeloj zemlji, rekao je za Hinu direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić.

Taj je zajednički projekt Ministarstva turizma i sporta i HTZ-a trenutačno u fazi pripreme, a sve važne informacije ići će kroz kampanju HTZ-a, najavljuje Staničić, podsjećajući na vrlo dobre rezultate prošlogodišnjeg projekta “Tjedan odmora vrijedan”, kojemu je “Mjesec hrvatskog turizma” svojevrsna nadogradnja.

– Motivirani željom da produžimo sezonu što je moguće više, ali i uvažavajući prijedloge korisnika s jedne i pružatelje usluga s druge strane, odlučili smo, zajedno s Ministarstvom turizma i sporta kroz cijeli listopad omogućiti do 50 posto povoljniji boravak domaćim i stranim turistima. Tijekom konzumacija usluga važno će biti pridržavati se propisanih epidemioloških mjera koje će tada biti na snazi i ponašati se odgovorno, naglašava Staničić.

Za jesen najavljuje i drugi val kampanje za domaće turiste “Doživi domaće. Istraži ruralnu Hrvatsku!”, koja je pokrenuta ove godine s ciljem poticanja domaćeg turističkog prometa putem upoznavanja ruralnih destinacija.

– U drugom valu te kampanje promovirat ćemo dodatna četiri tematska destinacijska videa, koji su u izradi, i kojima će se nastojati približiti ruralna turistička ponuda, a u tijeku je i kampanja za domaće turiste posvećena cikloturizmu “Bicikliraj, istraži i uživaj!”, fokusirana na EuroVelo 8 rutu, koja kao dio projekta EU-a obuhvaća cijelu hrvatsku obalu, od Istre do Dubrovnika, kaže Staničić.

Vjeruje da će sve to potaknuti turiste da iskoriste jesen za kratki odmor po popularnim cijenama, a domaće i dodatno da još više otkrivaju Hrvatsku na zanimljiv, zdrav i održiv način te da će se time njihovih dosadašnjih 10,6 milijuna noćenja ove godine povećati.

O kulturi i enogastronomiji s Googleom

Napominjući kako za zadnji kvartal ove godine HTZ ima potpuno spremnu strategiju komunikacije i oglašavanja, Staničić otkriva da će krajem rujna ići kampanja zahvale, odnosno radnog naziva “Thank you” na svim društvenim mrežama/profilima “Croatia, full of life” na deset tržišta s najviše ostvarenih noćenja ove godine.

– Cilj je time dodatno skrenuti pažnju na Hrvatsku te se kroz pozitivna iskustva samih turista i njihove dojmove koje su dijelili na društvenim mrežama zahvaliti što su odabrali upravo Hrvatsku i u njoj proveli odličan godišnji odmor, kaže Staničić.

U listopadu planiraju i kampanju s temom kulture, povijesti, nematerijalne baštine i enogastronomije putem platforme “Croatia Hearts and Crafts” u suradnji s Googleom, putem čega se interaktivno predstavlja presjek svega na što Hrvatska može biti ponosna.

Nastavak rada prema donesenom Godišnjem programu

Na pitanje jesu li se s obzirom na bolje od očekivanih i dobre fizičke rezultate u sezoni (dolasci, noćenja) poboljšali i prihodi od turističke pristojbe, što je važan prihod HTZ-a i sustava turističkih zajednica (TZ), Staničić ističe da u okolnostima bez pandemije ti prihodi bili i veći, kako za cjelokupni turistički sektor i gospodarstvo tako i za HTZ.

No kako su s ciljem dodatnog rasterećenja i pomoći turističkom sektoru u poslovanju, usvojeni pravilnici po kojima se, uz ostalo, definiralo smanjenje turističke pristojbe i članarine za iznajmljivače, turističke pristojbe za nautičare te turističke članarine za gospodarske subjekte, to se odrazilo i na budžet HTZ-a i cijelog sustava TZ-ova, napominje Staničić.

– Iako je do sada ostvareno oko 77 posto rezultata iz rekordne 2019., što je bolje i više od planiranih 60-65 posto rezultata, to ne znači i veće prihode HTZ-a, koji je smanjenjem pristojbe i članarina dao snažan doprinos sektoru u ostvarenju rezultata kojima danas svjedočimo. I dalje radimo po usvojenom Godišnjem programu rada za ovu godinu, pri čemu se najviše sredstava izdvaja za promotivne, marketinške i PR aktivnosti s ciljem zadržavanja pozicije Hrvatske kao najsigurnije i najuspješnije turističke destinacije Mediterana. Vjerujem da ćemo i u tom pogledu više nego uspješno završiti ovu turističku godinu, iznosi Staničić.

Ulaz u posezonu u rujnu bolji nego 2019.

Svemu dodaje i podatke iz eVisitora, po kojima su od 1. rujna do proteklog vikenda, odnosno 11. rujna u Hrvatskoj bile 904 tisuće turista ili samo 7 posto manje nego u istim danima 2019., ali je bilo 2 posto više noćenja ili 6,3 milijuna. Od toga su većinu, 5,7 milijuna noćenja, ostvarili strani turisti, čime su i u plusu od 3 posto, iako ih je u odnosu iste dane rujna 2019. došlo oko 9 posto manje ili njih 820 tisuća, što znači i da duže ostaju u Hrvatskoj.

S domaćim turistima je situacija suprotna – u prvih 11 dana rujna bilo ih je čak 31 posto više nego u isto vrijeme 2019. ili 83 tisuće, ali su ostvarili 6 posto manje noćenja ili 619 tisuća.

I gledano samo po jednom danu, 11. rujna je u Hrvatskoj boravilo više turista nego u istom danu 2019. tj. njih oko 510 tisuća naspram oko 460 tisuća, dok ih je istog dana 2020. bilo oko 200 tisuća.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u