fbpx

U PGŽ razdoblje siječanj-travanj za 15% bolji od prošle godine!

Objavljeno 07.05.2023 - Turizam

U PGŽ razdoblje siječanj-travanj za 15% bolji od prošle godine!

Turistička zajednica Primorsko-goranske županije:
i travanj i razdoblje siječanj-travanj za 15% bolji od prošle godine!

Na području Primorsko-goranske županije u travnju je ostvareno više od 500 tisuća noćenja što je 15% više od travnja 2022. te 5% više od travnja 2019. godine. Od siječnja do travnja ostvareno je 950 tisuća noćenja što je također za 15% više od prošle godine odnosno 16% više u usporedbi s rekordima iz 2019. godine.

U travnju najviše noćenja ostvareno je na području otoka Krka (153 tisuće), Opatijske rivijere (124 tisuće) i Cresko-lošinjskih otoka (88 tisuća). U usporedbi s prošlogodišnjim travnjem, sve 3 navedene subregije ostvarile su rast u broju noćenja. Svakako treba naglasiti kako se čak 5 kvarnerskih destinacija nalazi u „Top 10“ destinacija Hrvatske, i to Opatija prema ostvarenom broju noćenja u hotelima, zatim Krk, Omišalj i Mali Lošinj prema ostvarenom broju noćenja u kampovima te Rijeka i ponovno Opatija prema ostvarenom broju noćenja u obiteljskom smještaju. Prema vrsti smještaja, najveći broj noćenja ostvaren je u hotelima (i to za 20% više nego prošle godine), slijedi obiteljski smještaj (za 10% više nego prošle godine) te kampovi (14% više noćenja nego lani). Smještaj s 4 i 5 zvjezdica bio je najtraženiji, u usporedbi s travnjem prošle godine objekti s 5 zvjezdica ostvarili su 18% više noćenja, a objekti s 4 zvjezdice 21% više noćenja.

Kada je riječ o tržištima, najbrojniji gosti u travnju bili su gosti iz Slovenije, Njemačke, Hrvatske, Austrije i Italije. Uz ta naša tradicionalna „predsezonska“ tržišta, velike poraste u noćenjima zabilježili su i gosti iz Mađarske, Poljske i Francuske.

Ukupni turistički promet od siječnja do travnja 2023. godine
Kumulativno, od siječnja do travnja, najposjećenije subregije bile su Opatijska rivijera, otok Krk, Riječki prsten i Cresko-lošinjski otoci, a slijede ih Crikveničko-vinodolska rivijera, Gorski kotar i otok Rab. Najviše noćenja ostvarili su gosti iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Njemačke. Sva 4 tržišta ostvaruju poraste u broju noćenja u usporedbi sa 2022. ali i 2019. godinom. Najtraženiji smještajni objekti redom su bili hoteli, obiteljski smještaj pa kampovi, te jednako kao i u travnju i u zadnja 4 mjeseca najveće poraste u broju noćenja bilježe upravo objekti s 4 i 5 zvjezdica: primjerice objekti s 5 zvjezdica ostvarili su 13% više noćenja u usporedbi s 2022. te čak 113% u usporedbi s 2019. godinom!

Travanj u znaku 2 produžena vikenda
Travanj su obilježila i 2 produžena vikenda – Uskršnji ponedjeljak i Praznik rada kojim se već ulazi u svibanj. Uskrs je na području Primorsko-goranske županije gotovo pa dostigao broj noćenja iz prošle godine, dok je Praznik rada ostvario rekordne rezultate. Ukratko, od 28. travnja do 1. svibnja na području županije boravilo je više od 60 tisuća gostiju koji su ostvarili gotovo 150 tisuća noćenja, što je 34% više noćenja u usporedbi s 2022. te 23% više u usporedbi s 2019. godinom.

„U špicu sezone ulazimo s dobrim rezultatima, trenutna kretanja u broju noćenja pokazuju nam da možemo očekivati dobru turističku sezonu, a već prošle godine smo prestigli rekorde iz 2019. godine. Sve naše aktivnosti usmjeravamo ka rastu booking-a u pred- i posezoni jer tu imamo još prostora rasti. Ljeto vjerujemo da će biti stabilno, iako treba biti oprezan budući se naši konkurenti s Mediterana vraćaju“, ističe dr.sc. Irena Peršić Živadinov.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama