U Sloveniji se ubrzava cijepljenje, uključuje se i vojska

Objavljeno 29.04.2021 - IzdvojenoVijesti

U Sloveniji se ubrzava cijepljenje, uključuje se i vojska

Slovenska vlada najavila je da će idućih tjedana, s obzirom na pristizanje većih količina cjepiva, ubrzati tempo cijepljenja te da će se u kampanju cijepljenja uključiti i vojska, dok se stanje u bolnicama ozbiljnije ne popravlja.

S 3937 PCR testova u zadnja 24 sata potvrđeno je 918 novih zaraza, odnosno 23.3 posto, što je nepovoljnije nego prije tjedan dana kad je udio pozitivnih testova bio 17.5 posto, objavila je vlada. U zadnja 24 sata umrlo je šest pacijenata. U bolnicama je trenutno 636 covid-bolesnika, 15 više nego dan ranije, a u bolnice je jučer primljeno 80 novih pacijenata. Na intenzivnim odjelima trenutno je 157 teže oboljelih.

Broj fatalnih ishoda od početka pandemije povećao se na 4243, a sedmodnevna incidencija zaraze je i dalje visoka i iznosi 210.5 na sto tisuća stanovnika.

Ministar: Mogli bismo utrostručiti broj cijepljenja

Prema službenim podacima, do sada su u Sloveniji prvom dozom cjepiva cijepljene 413.033 osobe, a s obje doze 180.084, no dostupnost cjepiva sada je mnogo veća, pa bi od idućeg tjedna u većim centrima broj cijepljenja mogao biti udvostručen ili utrostručen u odnosu na dosadašnji tempo. U kampanju cijepljenja uključit će se vojska, vojni sanitet i civilna zaštita, najavio je ministar zdravstva Janez Poklukar. Vlada Janeza Janše i dalje ima za cilj cijepljenje većine stanovništva do kraja lipnja ove godine.

Zbog nešto bolje epidemiološke situacije u 5 od 12 slovenskih regija, vlada je za njih odredila dodatno ublažavanje mjera u odnosu na one koje općenito vrijede na razini države.

U boljim regijama, a to su pomurska, koruška, središnja slovenska, obalno-kraška i goriška regija, od ponedjeljka će u zatvorenim prostorima trgovina vrijediti ograničenje po kojemu jedna stranka može biti na 20 četvornih metara, dok za ostale regije vrijedi strože ograničenje o međusobnoj distanci i broju stranaka u jednom prostoru. U boljim se regijama također od ponedjeljka za goste u turističkom smještaju dopušta korištenje unutarnjih ugostiteljskih prostora, ali samo za stolom, dok je rad noćnih klubova, barova i diskoteka i dalje zabranjen.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama