U Sloveniji uskoro nove cijene derivata i struje

Objavljeno 30.04.2022 - Vijesti

U Sloveniji uskoro nove cijene derivata i struje

U Sloveniji od nedjelje, 1. svibnja prestaju vrijediti regulirane cijene naftnih derivata, pa se očekuje njihov znatan rast početkom idućeg tjedna.

Vlada se nije odlučila za produljenje mjere kojom je od ožujka najviša maloprodajna cijena 95-oktanskog benzina na crpkama bila fiksirana na 1,503 eura za litru, a dizela na 1,541 eura. Ocijenila je da je regulacija cijena tekućih goriva već odigrala svoju ulogu u ublažavanju cijena i da na tržištu derivata nema poremećaja, no za još tri mjeseca produljila je snižene trošarine na energente.

Ministarstvo gospodarstva navelo je da će se cijene naftnih derivata u Sloveniji i ubuduće kretati kao i u prosjeku eurozone.

Distributeri ocjenjuju da bi se nova maloprodajna cijena 95-oktanskog benzina mogla kretati oko 1,6 eura, a dizela 1,8 eura.

Kako prenose slovenski mediji, s početkom svibnja najavljuje se i znatno povećanje cijena električne energije jer prestaje mjera kojom posljednjih mjeseci dobavljači te energije nisu smjeli obračunavati potrošačima troškove mreže i neke druge pristojbe koje su u uobičajenoj strukturi cijene tog energenta.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama