U Zagrebu politički kaos. HDZ podržava Bandića

Objavljeno 06.02.2020 - IzdvojenoVijesti

U Zagrebu politički kaos. HDZ podržava Bandića

Dan je odluke o dugo iščekivanom Generalnom urbanističkom planu Grada Zagreba. Radi se o ključnom dokumentu za razvoj grada koji je dva puta vraćan na doradu, a kamen spoticanja je bio takozvani Zagrebački Manhattan.

Zagrebački HDZ sinoć je odlučio da će na današnjoj sjednici Gradske skupštine predložiti petnaest dogovorenih amandmana na Generalni urbanistički plan Zagreba. Ako baš svi amadmani ne budu prihvaćeni, svoj glas neće dati za GUP. No, svi će slučajno biti prihvaćeni pa HDZ mora glasovati za Bandića. Neslužbeno se doznaje kako je sam gradonačelnik Milan Bandić na GUP podnio dodatnih 70-tak amandmana.

Uoči sjednice Gradske skuštine udruge Zelena akcija, Pravo na grad i Siget te inicijativa Zagreb održali su novi prosvjed “protiv Bandićeve otimačine grada” pred zgradom skupštine. Od zastupnika koji su ulazili u Skupštinu glasno su tražili da glasaju protiv Bandićeva GUP-a. Sam gradonačelnik na sjednicu je došao pod jakim osiguranjem.

Bandić: Prihvatit ćemo sve amandmane u skladu sa zakonom

– Amandmani su sastavni dio procedure. Ako su u skladu sa zakonom, bit će podržani. Ne zanima me čiji su, rekao je Bandić i dodao da ne zamjera HDZ-u. “Zašto bih zamjerio. Nitko me nije prevario. GUP će biti usvojen sukladno zakonu”, dodao je te naglasio kako suradnja s HDZ-om nikad nije bila upitna sa njegove strane. “Radimo zajedno za Zagreb, a na državnoj razini projekte od interesa svih građana”, rekao je Bandić.

Danas smo došli ovdje još jednom zastupnicima pokazati da smo tu i da bi trebali slušati potrebe građana Grada, a ne igrati političke igre. HDZ trenutno igra političke igre s Bandićem, a mi na to ne pristajemo. Ovaj grad nije talac njihovog političkog teatra, kazala je Iva Marčetić iz Prava na grad.

– Ovaj GUP ne donosi nikakav razvoj, nema nikakvu ideju rješavanja projektnih problema, problema gospodarenja otpadom, zapravo prenamjenjuje velike količine zemljišta i donosi štetu građanima, smatra Bernard Ivčić iz Zelene akcije.

Aktualni sat: Iskre između oporbe i Bandića

SDP-ova zastupnica Vesna Nađ upitala je gradonačelnika zna li što sadrži zemlja zagrebačkog Hipodroma na kojoj je planiran “zagrebački Manhattan”, a kad joj je on najavio pisani odgovor na, kako je rekao, “suptilno i dubinsko pitanje”, Nađ mu je rekla da će mu dati komadić, te mu nabrojala “sastav” zemlje . “100 posto zelene oaze, 100 posto Papina blagoslova, topot konja, u tragovima dječji smijeh……”, nabrajala je zastupnica, na što joj je gradonačelnik poručio da je Hipodrom predragocjen prostor da bi od njega radili cirkus ili pjesničke varijacije. “Podsjećate me na Vesnu Parun, ali ne bih je htio vrijeđati”, kazao je Bandić uz negodovanje zastupnika iz klupa.

Zvanu Brumnića (SDP) zanimala je situacija oko pročišćivača otpadnih voda odnosno činjenica da se ide u treći stupanj pročišćavanja. Pritom je naveo da je Vijeće za vodne usluge dalo mišljenje prema kojem novac koji se daje koncesionaru za pročistač nezakonito. “Mislio sam kad sam čuo pitanje da je 2010. godina jer do tada sam bio dobar, a nakon toga sam postao lupež. Dok sam vam bio ćaća bio sam vam dobar. Vijeće nije meritorno i vi to znate. U gradu vlada nulta stopa na bilo kakve nepodopštine”, odgovorio mu je Bandić. Brumnić je potom ustvrdio da se sa 46 posto dobiti “nekome sapuna vrat”, ističući da se treći stupanj mogao financirati iz EU fondova, a sad će građani platiti 500 milijuna kuna, umjesto samo 15 posto toga iznosa.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u