fbpx

U Zagrebu uskoro muzej stripa

Objavljeno 20.03.2015 - Zanimljivosti

U Zagrebu uskoro muzej stripa

Zagreb se nada kandidaturi za kulturnu prijestolnicu Europe pa se intenzivno radi na Strategiji kulturnog razvoja grada. Na iznenađenje mnogih – jedan od planiranih kulturnih aduta – trebao bi biti muzej stripa. Bio bi to Centar hrvatskog stripa – koji bi uz promicanje stripa, obuhvaćao sve grane ove, inače zapostavljene, umjetnosti.

Koliko vas je čitalo super Hrvoja ili Lavandermana? Ti junaci samo su dio naše bogate kulture stripa. Vlasnik striparnice koja čuva ove vrijedne primjerke kaže kako, prema broju autora, Hrvatska spada u sam europski vrh.

Sama ideja muzeja stripa i populariziranje stripa možda će tome pomoći. Možda će neki ljudi napokon to prepoznati i napravit nešto dobro za prvenstveno domaći strip, smatra Ratko Dragaš, vlasnik stripoteke.

Broj domaćih autora, a i sama popularnost stripa u Hrvatskoj raste.

Na HRT-u je krenula emisija o stripu. Mediji sve više pišu o radovima autora, mlađi autori se probijaju i dobivaju nekakva priznanja van usko strukovnih nagrada. Pozornost postoji, publika postoji, izdanja postojie. Sada je to sve, kaže kritičar stripa Matko Vladanović.

Strip bi svoj prostor mogao dobiti na zagrebačkom Gornjem gradu ili u nekom od zapuštenih objekata industrijske arhitekture. Bio bi to i svojevrstan muzej.

Ali ne pasivan jedan muzej, kako kaže Mladen Novaković iz Udruge prijatelje stripa Stripoteka nego muzej u kojem će se mnogo toga događati i koji će omogućiti da se ovi kreativni potencijali, vezani za strip, za tu kreativnu formu.

S tim se slažu u Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport. Sad samo treba smisliti odakle novac.

Kultura je veliko izdvajanje, ja se definitivno slažem sa onima koji kažu da kultura nije trošak, to je jedna investicija koja se višestruko vrača, uvjeren je Tedi Lušetić.

A Centar hrvatskog stripa, sigurni su u Gradu, isplatio bi se brzo jer bi bio jedan od rijetkih takvih u Europi.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama