fbpx

Ukrajina zatražila zabranu nastupa Rusije na Eurosongu!

Objavljeno 24.02.2022 - Vijesti

Ukrajina zatražila zabranu nastupa Rusije na Eurosongu!

UA:PBC – ukrajinska državna televizija – pozvala je EBU da suspendira članstvo Rusije i da je isključi iz natjecanja za pjesmu Eurovizije 2022.

U snažno sročenoj izjavi, Mykola Chernotytsky, predsjednik odbora UA:PBC, rekao je da Rusija — „kao agresor i kršitelj međunarodnog prava“ — ne bi trebala sudjelovati na Euroviziji i da njezino prisustvo „potkopava samu ideju natjecanja” za poticanje dijaloga i jedinstva.

Pismo prenosimo u cjelosti:

Pismo UA:PBC-a EBU-u
Predsjednica EBU-a, Delphine Ernotte Cunci

Poštovana gospođo Cunci,

UA:PBC, kao javna televizija Ukrajine, iskazuje vam poštovanje i traži podršku i zaštitu zajedničkih vrijednosti članova radiodifuznog sindikata.

Kao što znate, 21. veljače 2022. Ruska Federacija odlučila je priznati “nezavisnost” svojih kvazi-entiteta na privremeno okupiranim teritorijima Ukrajine – takozvanoj “Luganskoj Narodnoj Republici” i “Narodnoj Republici Donjeck”. Ruska strana je ovakvim postupcima zanemarila međunarodno pravo, Povelju UN-a i narušila suverenitet i teritorijalni integritet države Ukrajine unutar njezinih međunarodno priznatih granica.

Takve radnje rezultat su dugoročne agresivne politike Rusije, koja se dijelom provodi kroz propagandu kroz pristrane ruske medije, uključujući EBU-ove emitere Channel One i All-Russia State Television and Radio Broadcasting Company

Od početka ruske agresije na Ukrajinu, EBU emiteri iz Ruske Federacije, uključujući Channel One i All-Russia State Television and Radio Broadcasting Company, bili su glasnogovornik Kremlja i ključni instrument političke propagande koju financira Rusija. Umjesto da slijede vrijednosti EBU-a, ovi emiteri neprestano i sustavno šire dezinformacije, krše novinarske standarde, šire neprijateljstvo i vodeći su element informacijskog rata ruske vlade protiv Ukrajine i ostatka civiliziranog svijeta.

U skladu s člankom 3.5, stavkom 3.5.5 Statuta EBU-a, članovi EBU-a moraju pokazati svoju sposobnost da ispunjavaju svoje članske obveze, posebno da promiču ciljeve EBU-a utvrđene člankom 1.2 Statuta EBU-a, odnosno:

promicanje i razvoj koncepta društvenih medija i njihovih vrijednosti, uključujući univerzalnost, neovisnost, izvrsnost, raznolikost, odgovornost i inovativnost u skladu s Deklaracijom EBU-a o ključnim vrijednostima javnog RTV servisa
osiguravanje slobode govora i informacija
slobodno formiranje stajališta
razvoj interkulturalnog dijaloga
jačanje društvenog jedinstva
U vezi sa sustavnim vođenjem ruskih emitera-članova EBU-ove politike dezinformiranja Ruske Federacije protivno gore navedenim načelima EBU-a, UA:PBC traži od vas da započnete postupak prestanka članstva ruskih emitera “Channel One” i 5.2 Statuta EBU-a, odnosno nedosljednost stavka 3.5.5 članka 3.5 Statuta EBU-a.

2021. godine EBU je suspendirao članstvo Belteleradiocompany zbog kršenja temeljnih vrijednosti emitera. Kako su ruski emiteri Channel One i All-Russia State Television and Radio Broadcasting Company na sličan način instrumenti moći koji sustavno krše novinarske standarde i vrijednosti EBU-a, UA:PBC očekuje slično razmatranje i daljnju pozitivnu odluku o prestanku njihovog članstva u Europskoj zajednici javnih nakladnika.

Svjesni smo da proces suspendiranja ili suspenzije članstva u EBU-u zahtijeva pažljivo razmatranje od strane Izvršnog odbora EBU-a i upućivanje na Generalnu skupštinu EBU-a. U međuvremenu, pozivamo EBU da sada odgovori na neprihvatljivu situaciju koju je izazvala Rusija uz potporu svojih u biti državnih emitera koji su članovi EBU-a.

Pozivamo EBU da što prije započne razmatranje od strane televizijskih kuća članica o isključenju Rusije iz natjecanja za pjesmu Eurovizije 2022. zbog grubog kršenja od strane relevantnog emitera koji sudjeluje u stavku (ii) odjeljka 2.7. dijela 1. Pravila ESC-2022. o EBU vrijednostima. Odgovarajuću kampanju #EurovisionWithoutRussia pokrenuli su navijači ovog međunarodnog natjecanja i već se širi internetom.

Osim toga, želimo naglasiti da je Eurosong nastao nakon Drugog svjetskog rata kako bi ujedinio Europu. S obzirom na to, sudjelovanje Rusije kao agresora i kršitelja međunarodnog prava na ovogodišnjoj Euroviziji potkopava samu ideju natjecanja. Napominjemo da sudjelovanje Rusije u ovogodišnjem natjecanju osigurava All-Russia State Television and Radio Broadcasting Company, koja je instrument moći Kremlja u informacijskom ratu protiv Ukrajine i neprestano krši novinarske standarde na kojima se temelji javno emitiranje. Isključenje Rusije iz ovog velikog događaja pjesme bit će snažan odgovor međunarodne zajednice javnih emitera na neprihvatljive agresivne i nezakonite radnje Ruske Federacije i potporu neprijateljskoj politici agresije državnih emitera u zemlji.

Trenutno su aktivnosti All-Russia State Television and Radio Broadcasting Company, kao i ruske televizije Channel One, u suprotnosti sa samom idejom javnog emitiranja i pružaju informativnu podršku ilegalnim aktivnostima Kremlja koje ugrožavaju mir u Europi i svijet.

Zajedničke vrijednosti i principi javnih emitera članica EBU-a nisu samo slogani, stoga očekujemo jednoglasnost i podršku svih kolega nakladnika po tom pitanju.

Iskreno,

Predsjednik Uprave

Mykola CHERNOTYTSKY

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama