Ulaganje u solarne elektrane sve popularnije

Objavljeno 23.01.2022 - GospodarstvoIzdvojeno

Ulaganje u solarne elektrane sve popularnije

Rekordne cijene naftnih derivata u povijesti i najavljeno veliko poskupljenje plina u travnju sve više građana nagnalo je da razmisle o ulaganju u solarne elektrane. Današnja tehnologija omogućuje da se na prosječnu obiteljsku kuću postave solari koji u cijelosti pokrivaju potrebe domaćinstva. Javni sustavi, najčešće uz pomoć europskih fondova na ovaj način znatno štede novac i ujedno čuvaju okoliš.

Jedna od prvih privatnih solarnih elektrana u Slavoniji nalazi se u Sikirevcima.

– Svih tih 12 godina, plaćao sam recimo, 4,20 kune. Znači, uložio sam u ono vrijeme 200.000 kn, zarada će biti nakon 12 godina 600.000, znači 400.000 kuna čisto ostaje, rekao je Ivan Lovrić iz Sikirevca.

Uz sve skuplja fosilna goriva, tvrtke koje grade solarne elektrane imaju sve više posla. Oprema je jeftinija, a uz državne poticaje elektrana za potrebe prosječnog kućanstva isplati se za oko 4 godine. Višak električne energije ljeti otkupljuje HEP.

– To ostaje u preplati, postoji mogućnost da vam isplati na vaš račun, ali možete ostati na preplati i kad dođu zimski mjeseci, kad je manja insolacija na vašem području, vi ćete koristiti tu preplatu za električnu energiju koju ste potrošili u tom mjesecu, rekao je Andrija Lozančić iz Solaris Ponsa iz Osijeka.

Priliku za uštedu energije iz obnovljivih izvora sve više koristi i Grad Osijek. Među 5 elektrana na osječkim gradskim zgradama je i ova od 93 kW na krovu Srednjoškolskog igrališta.

– Računi za struju su nam se prepolovili nekih 50%, što je jako dobro s obzirom da ovdje imamo jako puno reflektora, radi rasvjeta preko ljeta do 23 sata, a zimi do 22 sata, objasnila je Nataša Brčić, direktorica Športskih objekata Osijek.

U 25 gradskih tvrtki, Grad Osijek izgradio je više od 500 kW vlastitih solarnih elektrana. S europskih milijun i dvjesto tisuća kuna uskoro će i četiri osnovne škole proizvoditi električnu energiju od sunca.

– Kako bi zapravo racionalizirali trošak na nivou našeg gradskog proračuna i samih naših škola, jer bi te elektrane trebale zadovoljiti apsolutno sve potrebe električne energije svake pojedine škole, rekla je Jasenka Crnković, zamjenica gradonačelnika Osijeka.

Uz poskupljenje klasičnih energenata, solarna energija ponovno postaje zanimljiva za poslovno ulaganje, ali i način za znatnije uštede.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama