Upozorenja DHMZ-a i Civilne zaštite, opasno vrijeme za obalno područje

Objavljeno 10.01.2022 - IzdvojenoVijesti

Upozorenja DHMZ-a i Civilne zaštite, opasno vrijeme za obalno područje

Zima pokazuje zube, snijeg je zabijelio Hrvatsku, no veće probleme stvara orkanska bura, koja je osobito na Jadranu, stvorila poteškoće u prometu. Crveno upozorenje za vjetar izdano je iz DHMZ-a za utorak, 11. siječnja, za područje Riječke regije, Kvarnera, Velebitskog kanala i Dalmacije, a narančasto za regije: Knin, Split, Dubrovnik i zapadnu obalu Istre.

Bura je počela na Kvarneru, mjestimice će biti olujna s udarima vjetra i do 165 km/h. Civilna zaštita ističe kako je vrijeme vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima, a prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu.

Građane poziva da budu svjesni opasnosti, da obrate pozornost i prate najnovija vremenska izvješća. Civilna zaštita građanima savjetuje da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putuju, građani trebaju pratiti informacije o prometu.

Objavljeno je i narančasto upozorenje za riječku regiju, gdje se očekuje olujna bura s orkanskim udarima vjetra većim od 120 km/h. Građani trebaju biti spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom.

Domaći naviknuli na buru

Prva ovogodišnja bura zatvorila je dobro poznati dio autoceste do Zadra. Zbog bure je zatvorena i državna cesta Maslenica Zaton – Obrovački. Ne može se ni preko Paškoga mosta. Jedini otvoreni pravac prema Zadru je cesta preko Gračaca, Obrovca i Karina. Njome nesmetano prometuju i kamioni.

Iako je pokazala zube, domaći su na buru naviknuli.

– Ja sam evo šestu, sedmu godinu u Posedarju, inače sam iz Zadra, ali jedna od jačih bura koju sam doživio, kaže Marijan iz Posedarja.

Dobrodošla je, reći će mnogi, nakon kišnih i maglovitih dana. Ipak, Dariju Buljatu iz Suhovara bura je u voćnjaku poremetila planove.

– Svake godine nam počinje rezidba iz Tri kralja i tako smo počeli i ove godine. Međutim, jutros je jaka, vele i sutra da će biti jako, tako da ću nakon sat vremena odustati, kaže.

Do četvrtka ujutro, kada se očekuje smirivanje bure, ostanite na toplome i ne idite na put ako baš ne morate.

U snijegu i magli koristiti kratka svjetla

U Gorskom kotaru povremeno pada slab snijeg, a na goranskim cestama vladaju zimski uvjeti. Uz najavljeno slabljenje i prestanak oborina, do kraja dana se očekuje poboljšanje prometne situacije, no vožnju mjestimično i dalje otežava jak vjetar.

Gorani odmahuju glavom:

– Ništa čudno, ništa čudno, prvi mjesec, još u veljači zna biti i gore, komentira Željko iz Delnica.

Međutim, snježni uvjeti i bura u pojačanju blokirali su velike tegljače na autocesti.

Treba izbjegavati nagla skretanja i kočenja te pratiti dinamičnu prometnu signalizaciju, a u snijegu i magli koristiti kratka, a ne dnevna svjetla kod kojih nije osvijetljen stražnji kraj vozila.

Trenutačno nema slobodnog pravca između Rijeke i Zagreba za kamione i tegljače, a samo za osobna vozila otvorena je autocesta A6, kao i dionica Jadranske magistrale između Senja i Svete Marije Magdalene. U međuvremenu, snijegu se raduju djeca i izletnici.

Slični će vremenski uvjeti biti do sredine tjedna, stoga na put ne krećite bez zimske opreme, i naravno opreza.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama