Uz jake mjere osiguranja očekuje se dolazak predsjednika Macrona

Objavljeno 24.11.2021 - IzdvojenoVijesti

Uz jake mjere osiguranja očekuje se dolazak predsjednika Macrona

Predsjednik Marcon prvi je šef francuske države koji službeno dolazi u našu zemlju, a uklapa se u Hrvatske strateške ciljeve – ulazak u Schengen i eurozonu te jačanje obrambenih sposobnosti. Bit će potpisan novi Sporazum o strateškom partnerstvu, zatim i ugovor o nabavi Rafalea. Uz jake mjere osiguranja očekuje se dolazak predsjednika Macrona.

Sve je spremno za dolazak francuskog predsjednika kojeg bi u ime Vlade trebao dočekati ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Dodano je kako sve prati iznimno snažno osiguranje koje nadzire doslovno svaki centimetar ovog prostora.

– Samo slijetanje aviona u kojem se nalazi Emmanuel Macron uskoro se očekuje. Osim francuskog predsjednika u avionu će biti brojno izaslanstvo u kojem ističemo ministricu obrane Florence Parly. Ona bi sutra u Banskim dvorima trebala s ministrom Banožićem potpisati 999 milijuna eura vrijedan ugovor kojim Hrvatska od Francuske kupuje eskadrilu od dvanaest rabljenih višenamjenskih borbenih zrakoplova Rafalea.

Same Rafalea sutra ćemo moći vidjeti iza podneva, kada se potpišu ugovori, dva Rafalea trebala bi nadlijetati prvo Gornji grad, pa Novi Zagreba, te bi se okrenuli i opet bi letjeli iznad samog centra Zagreba i zagrebačkog Donjeg grada.

Kupnjom tih aviona, Hrvatska nakon dvadesetak godina ovisnosti o dotrajalim i zastarjelim MIG-ovima 21 okreće novu stranicu u kvaliteti čuvanja vlastitog zračnog prostora. Ali okreće i novu stranicu u privlačenju visoke tehnologije, znanja i ulaganja u gospodarstvo.

Francuskog predsjednika sutra očekuje predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je i formalni domaćin njegova posjeta, a susrest će se i s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem.

Nakon dolaska u Zagreb, odlazi na radnu večeru s predsjednikom Vlade Plenkovićem. Zbog sigurnosti lokacija radne večere je još uvijek tajna. Na njoj će uz predsjednika Macrona i premijera Plenkovića sudjelovati uži krug ministara.

– Kako doznajem na listi uzvanika su ministar vanjskih i europskih poslova, ministri financija, gospodarstva, obrane, unutarnjih poslova, znanosti i obrazovanja. Razgovarat će se o globalnim i regionalnim pitanjima. Neizostavna tema je nabavka francuskih borbenih aviona Rafale i u tom kontekstu obrambena suradnja dviju zemalja.

Francuska snažno zagovara stratešku autonomiju Europske unije, a riječ je o najvećoj vojnoj sili u uniji, koja je stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a. Poseban naglasak tijekom radne večere bit će na situaciji u susjedstvu.

Cilj je jačanje stabilnosti i prosperiteta u JI Europi, a hrvatsko iskustvo i poznavanje prilika u regiji nas čini važnim sugovornikom i partnerom. Za nas je izrazito bitna tema ulazak u Hrvatske u Schengenski prostor. Zagreb u tom kontekstu od Pariza očekuje snažnu potporu, posebno tijekom francuskog predsjedanja Vijećem EU-a u prvoj polovici iduće godine. Na dnevnom redu i jačanje gospodarskih odnosa.

Večerašnji razgovor nastavit će se u proširenom formatu tijekom sutrašnjeg sastanka izaslanstava ovdje u Banskim dvorima. Tom prilikom ministri obrane potpisat će ugovor o nabavci dvanaest francuskih aviona Rafalea, a premijer Plenković i predsjednik Macron ugovor o strateškom partnerstvu Hrvatske i Francuske, koji bi i praktično trebao doprinijeti jačanju bilateralnih odnosa, gospodarske i obrambene suradnje, kao i suradnje na području znanosti i kulture.

Prije sastanka u Banskim dvorima, predsjednika Macrona na Pantovčaku će uz vojne počasti svečano dočekati predsjednik Republike Zoran Milanović.

Francuski će predsjednik potom na vlastitu inicijativu položiti vijenac kod spomenika Domovini kako bi odao počast Hrvatskoj i žrtvama stradalim u Domovinskom ratu.

U ranim poslijepodnevnim satima očekuje ga ručak sa stotinjak uzvanika, značajnih za hrvatsko-francuske odnose, među kojima su poznati nogometaš Josip Skoblar i glazbena umjetnica Tereza Kesovija.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama