Veća kontrola domova za starije i poboljšanje zakonodavnog okvira

Objavljeno 15.01.2020 - Vijesti

Veća kontrola domova za starije i poboljšanje zakonodavnog okvira

Redovno godišnje zasjedanje Hrvatskog sabora započelo je aktualnim prijepodnevom na kojem su predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministri odgovorili na 40 pitanja zastupnika.
Odgovarajući na pitanje zastupnika Tomislava Žagara, premijer Plenković najavio je analizu stanja u privatnim domovima koji skrbe za starije osobe, poboljšanje zakonodavnog okvira i veću kontrolu tih domova kako se ne bi ponovila tragedija iz doma u Andraševcu.

“Prvo, kroz novi zakon o socijalnoj skrbi i kroz učinkovitiji inspekcijski nadzor moramo vidjeti ima li još ovakvih slučaja kao što je Andraševec. Odgovarali li broj odobrenih smještajnih kapaciteta stvarnom stanju, jesu li objekti izgrađeni, uređeni i prilagođeni prema pravilima. Kada to utvrdimo, a takvih domova u Hrvatskoj ima preko 700, tada ćemo nakon snimke stanja moći poboljšati i zakonski okvir i operativnu kontrolu domova”, kazao je.

“To je je pouka iz ove velike tragedije”, rekao je Plenković, dodavši kako će napraviti sve da se ovakva situacija više ne ponovi.

Predsjednik Vlade je još jednom izrazio sućut obiteljima stradalih u domu u Andraševcu.

Bedeković: Kaznena prijava protiv vlasnice doma

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković također je izrazila sućut obiteljima stradalih štićenika doma u Andarševcu.

To je bio privatni dom, Ministarstvo s njim nije imalo sklopljen ugovor o financiranju, podsjetila je te izvijestila da su svi štićenici smješteni u odgovarajuće institucije, a dio se vratio u obitelj.

U ponedjeljak je obavljen inspekciji nadzor Ministarstva, doneseno rješenje o zatvaranju doma i podnesena kaznena prijava protiv vlasnice doma Zelena oaza, odgovorila je ministrica zastupniku Žarku Tušeku.

Ministrica Bedeković navela je i kako je Ministarstvo zatražilo detaljno izvješće svih županija o obiteljskim domovima i ostalim uslugama smještaja osoba starije dobi. U pripremi je i novi zakon o socijalnoj skrbi koji će vezano za smještaj starijih izjednačiti kriterije za obiteljske domove i sve ostale pružatelje smještaja starijih osoba.

Izvor: Hina / Vlada

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama