Večeras otvorenje 72. Dubrovačkih ljetnih igara

Objavljeno 10.07.2021 - IzdvojenoKultura

Večeras otvorenje 72. Dubrovačkih ljetnih igara

Podizanjem zastave Libertas na gradski zvonik i uz stihove Himne slobodi ispred crkve sv. Vlaha u subotu navečer svečano će biti otvorene 72. Dubrovačke ljetne igre.

Tijekom idućih 47 dana, do 25. kolovoza, bit će izvedeno gotovo sedamdeset dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih programa na petnaest scenskih i ambijentalnih lokacija.

Ceremoniju otvaranja, koju od 21 sat prenosimo na HTV 1 i HR1, režira Hrvoje Korbar, a nastupaju Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem maestra Stjepana Vugera, udaraljkaški ansambl Percussion Club te Folklorni ansambl Linđo uz sudjelovanje Festivalskog dramskog ansambla kojem će se pridružiti studenti glume i plesa zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti.

Za nazočnost ceremoniji bit će potrebna EU digitalna covid potvrda ili drugi važeći dokaz o cijepljenju, negativnom rezultatu testa ili oporavku od zaraze.

Obuljen Koržinek: Zahtjevni program Igara zaslužuje svaku pohvalu

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izjavila je u subotu kako organizacija zahtjevnog programa Dubrovačkih ljetnih igara u vremenu neposredne zdravstvene krize i velike neizvjesnosti zaslužuje svaku pohvalu jer nastavlja najljepšu tradiciju festivala.

Obuljen Koržinek je na svečanoj sjednici Festivalskog vijeća Dubrovačkih ljetnih igara u Dubrovniku podsjetila na iznimne okolnosti organizacije festivala.

– Nadam se da će publika svojom nazočnosti posvjedočiti koliko je napora i stručnosti trebalo za održati ovakav program, rekla je ministrica.

Dodala je kako nije bilo lako u vremenu pandemije u Hrvatskoj držati otvorenima kulturne institucije, za razliku od drugih europskih zemalja.

– Nije bilo lako nama koji smo se trudili osigurati financijsku potporu. Ali ni umjetnicima koji su često u situacijama rizičnim za osobno zdravlje svjedočili da im je umjetnost život, a za nas umjetnost životna potreba. Takvu smo poruku poslali Europi i svijetu. Ponosna sam na umjetnike, ali i publiku koja je pratila kulturna događanja”, izjavila je ministrica Obuljen Koržinek.

Poručila je kako nema umjetničkog života bez interakcije s publikom te apelirala na cijepljenje.

– Sjajne stvari su se događale online, ali smo svi bili ganuti kad smo mogli doći u kazališta i kina. Što se bude više građana cijepilo, kulturni će se događaji moći organizirati kao prije, rekla je Obuljen Koržinek.

Ruždjak Podolski: Prošla godina bila je zalog

Intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski kao najveću vrijednost programa istaknula je inzistiranje na vlastitim kazališnim predstavama u ambijentu.

– Od toga nikad ne bi trebali odustati jer to Igre čini Igrama i po tome se izdvajamo od ostalih festivala u regiji, koliko god se proračunski snalazili. Prošla godina bila je zalog da se danas Igre epidemiološki i programski više vrate u normalno, rekla je Ruždjak Podolski.

Dodala je kako Dubrovačke ljetne igre prve u Hrvatskoj dobivaju priliku otvoriti se publici nastupima svjetskih zvijezda.

– To su aduti kojima možemo parirati i svjetskim festivalima. Neki su zbog pandemije bili odgođeni za ovu godinu, a i svjesni smo da nam je zadatak njegovati takvih kulturnih zasada, izjavila je Ruždjak Podolski.

U dramskom programu festivala naći će se i dvije premijere. Prva je Van sebe, autorski rad Nataše Rajković, Ivana Penovića i glumačkog ansambla, kao dio EU projekta “Port of Dreamers”. U sklopu njega će na Igrama biti izvedene i predstave “Proslava” Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora po tekstu Ivora Martinića i u režiji Jana Krmelja te predstava “Pod istim krovom” u režiji Ivane Janošev i koprodukciji organizacije civilnog društva Kulturanova i Újvidéki Színház, manjinskog mađarskog kazališta iz Novog Sada.

Druga premijera bit će “Glava lava”, prema istoimenom romanu prvijencu Ivana Salečića u adaptaciji dramaturginje Marijane Fumić i režiji Aide Bukvić. Reprizno će biti prikazane predstave “Hamlet”, “Mara i Kata” te “Grižula” a Studentski teatar Lero nastupit će s predstavom “Jugo” autora i redatelja Davora Mojaša.

U glazbenom programu festivala nastupit će, između ostalih, Percussion Club, Zbor i Jazz orkestar HRT-a, Lovre Marušić, Julija Ležnjeva s ansamblom La Voce Strumentale, Eva Šulić s komornim sastavom Dubrovačkog simfonijskog orkestra i kvARTetom, Martina Filjak, Felix Klieser, Andrej Bielow, Lawrence Brownlee s Vesnom Podrug Kossjanenko, Petrit Çeku, Goran Filipec, Richard Bona, Alfred Rodríguez.

Jedinstveni glazbeni program “Dubrovnik na glazbenoj hridi” donosi nastupe Lovre Merčepa, Marije Grazio i Dubravke Šeparović Mušović.

Festival će zatvoriti opera gala koncert Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem Ivana Repušića uz Diane Damrau, Nicolasa Testéa i Roka Radovana.

Prema financijskom planu, proračun 72. Dubrovačkih ljetnih igara iznosi gotovo 8 milijuna kuna, što je za 1,5 milijun više od prošlogodišnjeg.

Publika će izvedbe pratiti održavanjem fizičke distance od jednog sjedećeg mjesta uz obvezno nošenje maski za lice.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama