Većinu u PGŽ skupštini ima KLUB 24!?!

Objavljeno 18.06.2021 - Vijesti

Većinu u PGŽ skupštini ima KLUB 24!?!

U PGŽ skupštini sve je i više nego jasno. Sve se vrti oko dva kluba.

KLUB 17 koji ima 17 vijećnika iz redova SDPa, IDSa, HSUa, PGSa i HSSa i

KLUBA 24 koji ima 24 vijećnika iz redova HDZa, MOSTa, Akcije mladih, Možemo, HSLSa, Unija Kvarnera, Alternativa 101 i nezavisne liste Štimac/Rinčić.

KLUB 17 inzistira na svome predsjedniku skupštine, a KLUB 24 smatra da s obzirom da imaju većinu mogu izglasovati svoga predstavnika za predsjednika skupštine ili da se ide na nove izbore, no SDPov predsjednik skupštine ne dolazi u obzir jer KLUB 24 ima većinu!

Malu pomutnju napravili su nositelji nezavisne liste koju je vodila Iva Rinčić koji su ne razmišljajući da predsjednik skupštine može biti iz redova KLUBA 24, dali svoja tri glasa SDPu, KLUBU 17, da oni imaju svog predsjednika skupštine.
Da su pogriješili vidjelo se u startu jer u roku od 30 sekundi nestali sa županijske skupštine čim je ona završila. Običaj je da se malo ostane, popije piće i popriča s kolegama iz ostalih stranaka!

Nakon javne osude članstva nezavisne liste Štimac/Rinčić danas je uslijedio preokret i sama Iva Rinčić doslovno je na svojoj Facebook stranici izvrijeđala i SDP i Komadinu slijedećim tekstom:

Konstituiranje Skupštine kao kazna, a ne kao nagrada
Jučer se na neuspjeloj konstituirajućoj sjednici Skupštine Primorsko-goranske županije dogodila promjena političke paradigme kakvu dosad poznajemo u Hrvatskoj.
Zapravo se u Zagrebu, Splitu, Puli i nizu drugih sredina događa taj novi politički val koji nije zaobišao ni Rijeku ni PGŽ, čak i bez obzira na činjenicu da se u našem slučaju nije dogodila pobjeda. Ali dogodila se promjena. Tu promjenu ne razumiju stare stranke, pa ni dio javnosti.
Članovi naše nezavisne liste glasali su za konstituiranje Skupštine i odmah su neki u tome vidjeli pretrčavanje na nečiju stranu. A mi smo u kampanji jasno rekli da nećemo ni s HDZ-om ni s SDP-om.
Iako su nas jedni proglašavali HDZ-ovim “trojanskim konjem”, a drugi na svoj način napadali, pa i ovaj potez odmah okvalificirali nekim ružnim kvalifikacijama. Upravo suprotno – ovo je dokaz da smo mi svoji.
Naravno da je iznenađujuće naše glasanje za konstituiranje Skupštine i to na prijedlog SDP-a. Ako kažemo da smo se tim potezom upravo distancirali i od SDP-a i od HDZ-a djelovat će zbunjujuće za one koje uopće nisu sagledali “širu sliku”. Što se to po prvi put dogodilo u Primorsko-goranskoj županiji?
Nema ni većine oko SDP-a ni koalicijske većine oko HDZ-a bez naše nezavisne liste ili nekih drugih manjih stranaka. A mi je nećemo dati nijednoj strani. Nismo prihvatili nikakve i ničije “kave” prije konstituiranja, jer ne želimo ni odškrinuti vrata bilo kakvoj političkoj trgovini. Nisu nam prioritet podjele odbora i drugih pozicija. Nas zanima samo boljitak naše županije i naše Rijeke.
Naša županija iz godine u godinu tone prema začelju u Hrvatskoj. Za to je zaslužan župan Zlatko Komadina i SDP. Imamo jednog od najnesposobnijih i poslovično najtromijih župana u Hrvatskoj. Njemu nije problem jedino pobjeđivati, ali je toliko lijen da mu se županija čini kao mirovina.
Ne pada nam na pamet podržavati župana Zlatka Komadinu i njegovu lijenost da usred zadnjeg mandata, nezainteresiran za naše građane i njihove probleme, ode u mirovinu bez imalo truda i rada. Zato smo mu pokušali konstituirati Skupštinu kao kaznu, a ne nagradu.
Ali župan Komadina je toliko lijen da si čak nije osigurao ni teoretsku mogućnost konstituiranja vlastite većine. Skupština je započela u 10 sati, baš kao i ona u Zagrebu. I dok su tamo SDP i Možemo završili u koaliciji, u PGŽ-u Zlatko Komadina nije uspio dobiti čak ni glasove stranke Možemo! To znači da je on sjednicu sazvao kao najobičniji blef, svjestan da će konstituiranje propasti.
Zapravo njemu je najbolje da propadnu sva tri pokušaja konstituiranja, jer njegova plaća ide (istovremeno nema novih koncesija za plaže, nema novih vozila za Dom zdravlja, nema novih razvojnih projekata itd.), a samo će se na teret poreznih obveznika ponavljati izbori za skupštinu već u rujnu!
Iz kojeg razloga? Zbog neuspjelog konstituiranja. Na koga će se uspješno svaljivati krivica? Na nezavisne i male stranke kao “neodgovorne”. Koliko će birača u rujnu izaći na nekakve svima nebitne skupštinske izbore? Možda ni 20%. Tko će premoćno podijeliti gotovo sve mandate? SDP i HDZ.
Nažalost, i neke male stranke uopće ne vide da je to win-win scenarij za SDP i HDZ. Ako konstituiranje skupštine propadne zbog proceduralnih natezanja, razočaranje birača bit će s pravom neopisivo. Pa zašto bi se onda župan Komadina uopće trudio sastavljati većinu? Mi smo mu tu sabotažu htjeli onemogućiti, ali on je bio toliko lijen da ni zagrebačke koalicijske partnere nije dobio za svoj prijedlog konstituiranja.
I sad on misli da ćemo mi na sljedećoj sjednici biti za njega? Da smo mi odjednom postali “njegovi”? Jesmo – mi smo njegovi najveći konkurenti.
Svi oni koji su zbunjeni našim potezom trebaju znati da SDP-ova koalicija ima 17 mandata i Možemo 2. Ako se nekako uspiju dogovoriti na krilima zagrebačke koalicije to je zajedno 19. S druge strane HDZ ima 12 mandata, koalicija Akcije mladih i Unije Kvarnera 5, a Most 2. To je također 19 mandata. Naša nezavisna lista ima 3 mandata i odlučuje o većini.
To znači da mi i u jednom i u drugom slučaju glasamo za većinu ili SDP-a ili HDZ-a. A rekli smo da ne želimo ni s jednima ni s drugima. Baš zato mi ne glasamo ni za koju većinu, nego samo za konstituiranje Skupštine. Zato da se ne ponove izbori prije slaganja proračuna. Jer želimo raspravu o razvojnom proračunu, o projektima potrebnim za rast i razvoj županije.
A tada, ako ih župan ne želi, neka ne usvoji sve što će mu biti stavljeno na stol, pa neka padne i Skupština. Ali ne na proceduralnim natezanjima, nego na sadržaju bitnom za razvoj županije. A ti izbori mogu biti negdje u ožujku 2022., pa će motivacija birača biti znatno veća.
Zato mi želimo konstituiranje Skupštine, a trebaju to željeti i druge manje opcije. I nebitno nam je koja će strana imati predsjednika, jer on će u svakom slučaju biti manjinski. Čak je i bolje da župan ima predsjednika Skupštine bez većine, jer ćemo ga u pola godine natjerati da radi više nego u prethodnih dvadeset.
Morat će pripremiti najozbiljniji proračun od kad je postao župan, a onda će dobiti raspravu i prijedloge kakve dosad nikad nije dobio. A bit će bez većine.
Mi bismo svakako željeli da se PGŽ riješi župana Komadine što je prije moguće. Bez njega PGŽ ima šanse oživjeti. Zato smo za što brže konstituiranje Skupštine kako bismo na najvažnijim temama javnosti pokazali nesposobnost Zlatka Komadine.
Jedini način da se župan Zlatko Komadina izvuče iz ovog scenarija je da neka od manjih opcija koalira zbog nekoliko fotelja ili da SDP i HDZ uđu u veliku koaliciju. To je scenarij stare politike. Ali ta se politika napokon raspada svuda po Hrvatskoj. Mi ne pripadamo takvoj politici. Mi ne živimo od politike. Nama ne trebaju političke pozicije da bismo nešto radili do mirovine.
Mi smo beskompromisno nezavisni. Mi nikom ne dajemo glas da bismo zauzvrat nešto dobili. Mi ne dajemo glas ni da bismo se nekom dodvorili. Mi uopće nikome ne dajemo glas, nego obvezu. Mi svakog možemo konstituirati i natjerati na rad ili pad.

Novo glasovanje je za nepuna tri tjedna i tada će se vidjeti je li nezavisna lista Štimac/Rinčić shvatila da im građani nisu dali glas da bi podržavali SDP. U suprotnom, ruka za SDP u ovom slučaju značila bi kraj za političku platformu nezavisne liste Davora Štimca!

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama