Veliko NE ćirilici u Vukovaru

Objavljeno 08.04.2013 - Vijesti

Veliko NE ćirilici u Vukovaru

U nekim selima u okolici Vukovara već sada stoje dvojezične ploče s natpisima imena sela, i nikada nikome nije to bio problem, no sada je na redu VUKOVAR, što je problem, ne samo Vukovarcima, nego i cijeloj Hrvatskoj.

Od vlasti se traži provjera prebivališta pripadnika srpske nacionalne manjine u Vukovaru jer oni koji tvrde da ćirilica ne može u Vukovar smatraju da Srba ima manje od 33,33 posto od ukupnog stanovništva, zbog čega u Vukovaru prema zakonu ne bi trebalo uvesti dvojezičnost i ćirilične natpise.

Na ovu opasnu informaciju potpuno su se oglušili svi, predsjednik hrvatske države i vlade, kao i ministar unutarnjih poslova i ministarstvo pravosuđa.

Zoran Milanović kaže “zakon je zakon i ploče ćemo postaviti”!

Ova rečenica zvučala je poput pljuske Vukovarcima, jer je jednostavno nevjerojatno, da premijer hrvatske Vlade nije reagirao na upozorenja da Srba u Vukovaru nema 33.3 posto i da je veliki broj birokratski evidentiranih Srba u Vukovaru čista laž!

Što sad? Kad premijer jedne države ne razumije što mu želi poručiti preko 25000 prosvjednika na trgu Bana Jelačića, a doista nije komplicirano za shvatiti, onda se nameće pitanje, treba li maknuti takvog premijera države? Kad se takvo pitanje postavi, odmah Milanović kaže da je cijeli skup u Zagrebu i bio politički osmišljen, i na taj način opet ne odgovara na onih lažnih 33,3 posto Srba u Vukovaru i…….. “gotova misa”! Demokracija završena! Ploče će se postaviti!

Kaže Milanović da se ustav mora poštivati!? Evo neke točke(članci) iz ustava koje se ne poštuju:

Članak 35.

Svakom se jamči štovanje i pravna zaštita njegova osobnog i obiteljskog života, dostojanstva, ugleda i časti. (ovaj članak se nikada u Hrvatskj nije poštivao. Štovanje pream Tuđmanu, crkvenim velikodostojnicima, braniteljima, glazbenicima ili sportašima jednostavno – NE POSTOJI)

Članak 36.

Sloboda i tajnost dopisivanja i svih drugih oblika općenja zajamčena je i nepovrediva.

Samo se zakonom mogu propisati ograničenja nužna za zaštitu sigurnosti države ili provedbu kaznenog postupka. (Hrvatska je vrlo često dopustila nekontrolu tajnih službi i informacije o tajnim podacima su curile i iz samog državnog vrha zašto nikada nije nitko odgovarao)

Članak 37.

Svakom se jamči sigurnost i tajnost osobnih podataka. Bez privole ispitanika, osobni se podaci mogu prikupljati, obrađivati i koristiti samo uz uvjete određene zakonom.

Zakonom se uređuje zaštita podataka te nadzor nad djelovanjem informatičkih sustava u državi.

Zabranjena je uporaba osobnih podataka suprotna utvrđenoj svrsi njihovoga prikupljanja.  (ovaj zakon jednostavno u praksi ne funkcionira. Ne postoji nadzor nad djelovanjem informatičkih sustava u državi)

Članak 38.

Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli.

Sloboda izražavanja misli obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa i slobodno osnivanje svih ustanova javnog priopćavanja.

Zabranjuje se cenzura. Novinari imaju pravo na slobodu izvještavanja i pristupa informaciji.

Jamči se pravo na ispravak svakomu komu je javnom viješću povrijeđeno Ustavom i zakonom utvrđeno pravo. (slobodu mišljenja najbolje je osjetila na svojoj koži Vedrana Rudan, kao i tisuće novinara koji mjesecima nisu dobili svoje plaće)

Ovo su samo neke od točaka gdje se jasno vidi da se u Hrvatskoj ne poštuju zakoni kao ni Ustav Hrvatske. Nikome nije jasno, zašto Milanović ne uzme Ustav u ruke, i polako ga pročita i zašto ne pomogne Hrvatima da im bude lakše živjeti u Hrvatskoj uz poštivanje Ustava.

Zašto bi ustav u Hrvatskoj bio sveto slovo samo za nacionalne manjine?  A što je s nacionalnom većinom? Imaju li Hrvati u Hrvatskoj pravo na ugodan život i poštivanje ustava?

Članak 46. Ustava Hrvatske kaže:

Svatko ima pravo slati predstavke i pritužbe, davati prijedloge državnim i drugim javnim tijelima i dobiti na njih odgovor.

Može li Milanović pomoći okupljenim prosvjednicima da dobiju odgovor koji im i Ustav tj. zakon omogućava? Dakle, koliko točno živi Srba u Vukovaru, više ili manje od 33.3 posto?

Ili, zakon i Ustav u Hrvatskoj ne vrijedi za Hrvate?

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama