Via Apsyrtides okupila najbolje europske trail trkače

Objavljeno 21.06.2022 - Sport

Via Apsyrtides okupila najbolje europske trail trkače

Prethodnog vikenda, od 16. do 19. lipnja, na Cresu i Lošinju je održana utrka Via Apsyrtides – Fastest Known Time koja je okupila 20 najboljih trail trkača iz Europe i to 10 žena i 10 muškaraca koji su ove godine postavili rekord staze.

Istoimena transverzala, Via Apsyrtides, povezuje najsjeverniju točku Cresa (rt Jablanac) i najjužniju točku Grada Malog Lošinja (rt Radovan) na otoku Iloviku dužine 149 kilometara, a za ovu priliku cilj je bio u Velom Lošinju pa je tako staza bila duga 135 kilometara.

Prvi u cilj je stigao Slovak Tomáš Borčin s rekordom staze od 16 sati, 51 minutu i 45 sekundi, dok je kod žena najbrža bila Slovenka Barbara Jolič s vremenom od 20 sati, 9 minuta i 51 sekundu.

Slovak Tomáš Borčin oduševljen je arhipelagom: „Prekrasna utrka i novo iskustvo za mene, jer inače nisam navikao na toliko kamenjara. Priroda je divna, ljudi i hrana su odlični i smještaj u kampu je fenomenalan. Zora me uhvatila na najtežem dijelu utrke od Ćunskog do Malog Lošinja, pa su mi pogledi olakšali prelazak teškog terena.“

U utrci su sudjelovala četiri natjecatelja iz Hrvatske: Pavle Kruljac – državni rekorder na 50 km u 2021., Nenad Ostojić – jedan od najboljih hrvatskih ultratrail trkača, Damir Kocijan – poznat po dvostrukom Everestingu te Maja Bonačić – višestruka prvakinja Hrvatske u raznim sportovima i disciplinama.

Nenad Ostojić s vremenom od 18 sati, 42 minute i 42 sekunde osvojio je treće mjesto u muškoj konkurenciji, dok je Maja Bonačić u ženskoj konkurenciji s vremenom od 22 sata, 31 minutu i 32 sekunde zauzela drugo mjesto.

„Umorna sam, ali sretna. Najljepši dio utrke je bilo svitanje na vrhu Osoršćice s prekrasnim pogledima na sve strane. Sigurno se vraćam na otoke, bilo na utrke ili s obitelji na odmor. Staza je raznovrsna, nikad nije dosadna, jer se teren konstantno mijenja. Znala sam da je staza jako tehnička i spremila sam se za nju, ali neki dijelovi su me ipak iznenadili svojom težinom.“ – izjavila je Barbara Jolič, pobjednica ženske skupine.

Svi rezultati utrke mogu se vidjeti na stranici https://fkt.viaapsyrtides.hr/

Via Apsyrtides long distance hiking trail novi je turistički proizvod nastao kao produkt neformalnog udruživanja dviju turističkih zajednica Grada Cresa i Grada Malog Lošinja s ciljem promocije boravka na otocima izvan glavnog dijela turističke godine, kao i revitalizacijom manjih mjesta posebice u unutrašnjosti otoka kroz koji prolazi pješačka transverzala kao i prezentacija prirodnih i kulturnih atrakcija cresko-lošinjskog otočja.

Cjelokupna transverzala podijeljena je na 11 dionica uz detaljan opis svake od njih, GPS tragove, servisne informacije, uz upute o opremi i dolasku, atrakcijama i dr., a svaki ljubitelj aktivnog odmora može pronaći dionicu za sebe ili se upustiti u obaranje rekorda staze.

Sve informacije o transverzali mogu se pronaći na mrežnoj stranici https://viaapsyrtides.hr .

Fotografije: Goran Jakuš

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama