Vladine mjere za blokirane: Otpis dugova do 10.000 kuna

Objavljeno 27.04.2018 - GospodarstvoIzdvojeno

Vladine mjere za blokirane: Otpis dugova do 10.000 kuna

U Vladi su predstavljene mjere i zakonski prijedlozi za rješavanje problema blokiranih. Uz premijera Andreja Plenkovića o tome su govorili ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković te financija Zdravko Marić.

Zakon o otpustu dugova građana do 10.000 kuna po osnovi glavnice, zakon o poreznim olakšicama privatnom sektoru za otpis dugova, zakonsko ograničenje trajanja ovrha, zakon o stečaju potrošača – samo su neke mjere kojima Plenkovićeva vlada kani riješiti taj golemi problem. Premijer Andrej Plenković istaknuo je da problem blokiranih traje godinama. Poruku solidarnosti moramo dignuti na višu razinu, ali uredno podmirivanje dugova standard je koji se mora poštovati.

Vlada za pomoć blokiranima predlaže Zakon o otpisu dugova, kojim bi se privatnim osobama dug prema državi i pravnim osobama povezanima s državom otpisao do 10 000 kuna. To se odnosi na oko 11 000 građana, čiji će se dug smanjiti za oko 1 milijardu kuna. Zakonom o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima Vlada predlaže obustavu ovrhe koja nije naplaćena tri godine. Dug se time ne otpisuje, ali ta će mjera omogućiti deblokadu računa 71 000 građana. Treća je mjera Vlade Zakon o izmjenama i dopunama zakona o stečaju potrošača. Pojednostavio bi se stečajni postupak za građane blokirane dulje od tri godine, kojima glavnica duga ne prelazi 20 000 kuna.

Prema podacima FINE – potkraj ožujka blokirani su bili računi više od 325 tisuća građana s ukupnim dugom od gotovo 43 milijarde i 400 milijuna kuna. U blokadi su bili i računi malo manje od 24 tisuće poslovnih subjekata, s dugom od gotovo 13 milijardi kuna.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama