fbpx

Vojska SAD-a primijetila krhotine u svemiru

Objavljeno 15.11.2021 - Vijesti

Vojska SAD-a primijetila krhotine u svemiru

Američka je vojska objavila da je primijetila stvaranje krhotina u svemiru, a jedan je dužnosnik kazao kako se čini da je Rusija provela testiranje protusatelitskog oružja (ASAT).

Stručnjaci kažu da protusatelitsko oružje koje razbija svoje mete predstavlja opasnost zbog stvaranja oblaka fragmenata koji se mogu sudarati s drugim objektima, što može izazvati lančanu reakciju projektila po Zemljinoj orbiti.

“Aktivno radimo na karakterizaciji polja krhotina i nastavit ćemo osiguravati da sve zemlje prisutne u svemiru imaju informacije potrebne za manevriranje satelitima u slučaju sudara”, navodi se u priopćenju američkog svemirskog zapovjedništva.

Američki dužnosnik anonimno je rekao za Reuters kako prvi izvještaji pokazuju da je Rusija za vikend izvela testiranje protusatelitskog oružja.

SAD je izveo prve testove protusatelitskog oružja 1959., kada su sateliti bili rijetki i novi.

Rusija je prošloga travnja provela testiranje protusatelitskog projektila, a dužnosnici ističu da će svemir imati sve veću važnost za suvremeno ratovanje.

Indija je 2019. srušila projektilom jedan od svojih satelita u niskoj orbiti Zemlje.

Američka vojska sve više ovisi o satelitima prilikom kopnenog djelovanja. Primjerice, prilikom praćenja lansiranja projektila i usmjeravanja postrojbi na terenu.

Ovi testovi također su postavili pitanje dugoročne održivosti operacija u svemiru koje su ključne za veliki raspon komercijalnih aktivnosti, uključujući banke i GPS.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama