Vukovar postavlja 12 solarnih elektrana

Objavljeno 11.06.2022 - Vijesti

Vukovar postavlja 12 solarnih elektrana

U iduće dvije godine u Vukovaru će se u sklopu projekta “Sunce nad Vukovarom” izgraditi 12 solarnih elektrana, ukupne snage 801 kilovat, čijom bi uporabom bili znatno smanjeni izdaci za električnu energiju gradskih objekata i ustanova, najavljeno je na konferenciji za novinare vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave.

– Grad Vukovar kao vlasnik većeg broja zgrada tim projektom i vlastitim primjerom nastoji potaknuti i ostale vlasnike zgrada u gradu i širem području na ugradnju sunčanih elektrana na vlastitim krovovima te tako doprinijeti većoj energetskoj učinkovitosti zgrada, smanjenoj ovisnosti o opskrbi energenata te većoj uporabi obnovljivih izvora energije, rekao je gradonačelnik Penava.

Naveo je da je projekt izgradnje solarnih elektrana “Sunce nad Vukovarom” odobrilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a provodi se u suradnji s norveškim partnerom Energy Farm International Foundation. Vrijednost projekta je nešto veća od 5,8 milijuna kuna od čega su 85 posto odnosno 4,9 milijuna kuna bespovratna sredstva.

– Sjetite se onih izjava bivšeg ministra gospodarstva Tomislava Ćorića kako ništa neće rasti po nekoliko puta nego će biti puno manja poskupljenja. Međutim, mi smo već tada znali da to neće biti tako. Bile su to neozbiljne izjave, ali se puno nije promijenilo. Pravne osobe se suočavaju s enormnim poskupljenima od po nekoliko puta. Tako za struju koju smo prošle godine plaćali po kilovatu 45 lipa, sada imamo ponude po cijeni od 1,62 kuna, naveo je Penava, ocijenivši kako je riječ o ogromnoj destabilizaciji.

Po riječima zamjenika vukovarskog gradonačelnika Filipa Sušca, solarne elektrane “Sunce nad Vukovarom” bit će postavljene na krovove šest vukovarskih osnovnih škola i dva vrtića, na zgradu gradske uprave, tržnice, sportske dvorane u Borovu naselju te gradskog plivališta na koji će se postaviti elektrana snage 350 kW.

– U vremenima u kojima je električna energija poskupila tri do četiri puta, taj projekt je od iznimne važnosti. Povrat ukupne investicije je planiran od pet do šest godina međutim, s obzirom na to da cijene električne energije divljaju, teško je previdjeti, ali smatramo da je ulaganje u solarne elektrane iznimno značajno i pametno, rekao je Sušac.

Pročelnik gradskog odjela za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Dražen Čulig naveo je da vukovarsko gradsko plivalište godišnje za električnu energiju troši po sadašnjim cijenama oko milijun kuna dok će se po novim cijenama, nakon 1. srpnja, trošak popeti na oko 2,2 milijun kuna.

– Trajanje solarnih elektrana je između 20 do 25 godina i kada sve stavimo na papir, ušteda će samo na bazenu biti veća od 10 milijuna kuna, naveo je Čulig.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama