Za kvadrat stana u Dubrovniku – 6000 eura!

Objavljeno 11.10.2021 - IzdvojenoVijesti

Za kvadrat stana u Dubrovniku – 6000 eura!

Već dvadesetak godina četvorni metar stambenog prostora u Dubrovniku i okolici među najskupljima je u Hrvatskoj. A tijekom protekle dvije godine, u doba pandemije – cijene nisu padale. Međutim, porastao je interes stranaca za kupnju luksuznih nekretnina.

Za prvi red do mora 3500 eura po kvadratu
Rastu cijene nekretnina na moru
– Evidentirano je da je prosječna cijena stana po metru kvadratnome najviša u Dubrovniku – iznosi nekih 3660 eura po metru kvadratnom. Dubrovčani su prvi ulagači, zatim kupci iz Hrvatske i Europske unije, kaže Nada Burum, vlasnica agencije za prodaju nekretnina.

Ipak, i dubrovačke cijene variraju, najviše ovise o lokaciji. Stranaca je sve više, a veliki interes vlada za luksuzne nekretnine, dodaje Burum. Traže se ekskluzivne lokacije, luksuzni stanovi s pogledom na more. Uvala Lapad, Ploče, Sveti Jakov – lokacije su gdje cijene stanova dosežu između 4500 i 6000 eura.

Prodaja nekretnina unutar zidina posebna je priča: nekretnina nema mnogo, a iznosi se ne računaju po metru kvadratnom, već po prihodu koji nekretnina donese tijekom normalne godine, i onda se taj iznos množi s 10 ili 12, odnosno brojem godina u kojima se očekuje povrat uloženog.

Potražnja je i dalje veća od ponude. Premda je stanogradnja tijekom prošle godine malo usporila, ove godine i ona bilježi rast. Uz znatno poskupljenje građevnog materijala cijene stanova mogle bi porasti i do 30 posto. Distributivni kanali sirovina i materijala su otežali nabavu, posljedično utjecali na povećanje cijena, isporuke i završetke građevinskih projekata, kaže Nikolina Trojić iz HGK.

Što preostaje mladim obiteljima?

Grad je krenuo u stanogradnju za mlade obitelji, a kako bi se osigurali od zloupotreba, prvih deset godina obitelj nije vlasnik stana, već plaća najam. Sav iznos najma ući će u otkupnu vrijednost stana koja će biti definirana na samome početku i iznosi onoliko koliko je Grad koštala izgradnja, 1300 eura po m2, kaže gradonačelnik Mato Franković.

Grad planira od iduće godine 30 obitelji pokloniti 30 tisuća eura za pomoć pri kupnji prve nekretnine. Po sadašnjim cijenama, to je dovoljno za 8 četvornih metara.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama