Zimski uvjeti na cestama snijeg i bura, ali nema drame!

Objavljeno 22.01.2023 - IzdvojenoVijesti

Zimski uvjeti na cestama snijeg i bura, ali nema drame!

Zbog snijega i jake bure promet je otežan diljem zemlje, no nema nikakve drama ukoliko se prilagodi brzina i ukoliko su gume ili zimske ili MS!
Na svim autocestama normalno da je nužan oprez, a u nekim dijelovima obvezna je i zimska oprema. Promet je zabranjen jedino još na A7. Neki vozači kamiona zbog zabrane prometa na mnogim državnim cestama od jučer čekaju da im uvjeti dopuste vožnju.

U većem dijelu unutrašnjosti otežano se vozi zbog snijega, a moguća je i poledica, zimski su uvjeti na cestama u Gorskom kotaru, Lici i na sjeverozapadu Hrvatske, a u priobalju puše bura s olujnim i orkanskim udarima, izvijestio je u nedjelju predvečer Hrvatski autoklub.

Vozače se upozorava da na put ne kreću bez zimske opreme, a ako je moguće odgode putovanje.

Promet je dopušten samo za osobna vozila: autocestom A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Maslenica ; državnom cestom Gospić-Karlobag (DC25); Jadranskom magistralom (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto trenutno nema slobodnog cestovnog pravca.

Na autocesti A7 Draga-Šmrika promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle (I. skupinu vozila) na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Karlobaga državnoj cesti između čvora i mjesta Križišće (DC99) te lokalnoj cesti Kraljevica-Križišće (LC58107 ) dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

Na Krčkom mostu zabrana prometa za I. skupinu vozila.

Zbog zimskih uvjeta zatvorena je državna cesta DC547 Sveti Rok-Mali Alan-tunel Sveti Rok i ŽC5203 Srb-Otrić, a za teretna vozila zatvorena je državna cesta DC232 Sisak-Jasenovac od ustave Trebež do mosta na rijeci Trebež.

U prekidu su trajektne linije: Prizna-Žigljen, Lopar-Valbiska, Suđurađ-Lopud-Koločep-Dubrovnik; katamaranske linije: Pula-Zadar, Zadar-Molat-Brgulje-Zapuntel-Ist, Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Novalja-Rab-Rijeka, Vis-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Ubli-Korčula-Dubrovnik, Dubrovnik-Šipan-Mljet; brodske linije.

Još uvijek ima udara bure i snijega na cestama

Još ima snijega u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Pada i danas, no zadržava se samo iznad 600 metara nadmorske visine. Ralice su očistile ceste, a na imotskom području palo je 20-ak centimetara. U većem dijelu unutrašnjosti i dijelu Dalmacije otežano se vozi zbog snijega, a moguća je i poledica. Zimski su uvjeti na cestama u Gorskom kotaru, Lici, na sjeverozapadu Hrvatske i unutrašnjosti Dalmacije. U priobalju puše bura s olujnim i orkanskim udarima.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama