Zračno pristanište Otočac žalosno zapušten bez ideje razvoja!

Objavljeno 18.01.2022 - TurizamVijesti

Zračno pristanište Otočac žalosno zapušten bez ideje razvoja!

Zračno pristanište Otočac jedini je aktivni aerodrom u Ličko-senjskoj županiji i smješten je na državnoj cesti D50 Otočac-Perušić, 4.7 km jugoistočno od središta Otočca.

Uređen je 1972. – 1973., a investitor je bila tadašnja Općina Otočac.

Registriran je kao aerodrom za obučavanje letačkog osoblja i sportske potrebe odnosno prema tadašnjim propisima kao sportski aerodrom. Namjena aerodroma Otočac bila je prema registru za obuku u letenju, sportsko-turističke potrebe i ostale aktivnosti aerokluba.

Danas se Aerodrom Otočac koristi za slijetanje manjih sportskih zrakoplova, a 2016. korišten je i u svrhu zajedničke vježbe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Vatrogasne zajednice Ličko-senjske županije. Također, 2011. je u par navrata na LDRO sletio Air Tractor AT-802 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva uzimajući vodu u svrhu gašenja šumskog požara u mjestu Kosinj.

Travnata uzletno-sletna staza duljine je 1.200 m i širine 30 m iako je prvotno duljina iznosila 1.600 m.

Douglas DC-3
Glavna atrakcija otočkog aerodroma je svakako avion Douglas DC-3 izložen na ulazu u zračnu luku.

Radi se o transportnom avionu bivšeg JRZ-a ev. broja 71255 koji je na otočki aerodrom sletio 1977. a proizveden je davne 1944. Od propadanja i daljnje devastacije spašen je 2015. kada je skupina entuzijasta i članova Aerokluba “Krila Gacke” krenula s obnovom aviona, a je isti podignut na čelična postolja te mu je obnovljena limarija i uređena unutrašnjost. Projekt je potpomognut financijskim sredstvima Grada Otočca.

Na aerodromu se također nalaze dva aviona Republic F-84 Thunderjet prevezena iz nekadašnje Zračne luke Bihać koji će uz spomenuti DC-3 sačinjavati svojevrsni muzej zrakoplovstva, a planu je i dovesti dva protuzračna topa te jedan otpisani Mig-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama