fbpx

Ericsson gasi 1200 radnih mjesta u Švedskoj

Objavljeno 25.03.2024 - Gospodarstvo

Ericsson gasi 1200 radnih mjesta u Švedskoj

Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson objavio je da će otpustiti oko 1200 zaposlenika u matičnoj Švedskoj kako bi smanjio troškove u razdoblju slabljenja potražnje.

Financijski direktor Carl Mellander rekao je krajem siječnja da planiraju smanjivati troškove i u ovoj godini, dodajući da bi mjere mogle uključivati i otkaze.

– Pomno ćemo proučiti sve troškove i nastaviti s prilagodbom dimenzija poslovanja u skladu s kretanjem tržišta i potražnje, rekao je tada Mellander i dodao je da još nisu utvrdili koliko će radnika otpustiti ni koliki iznos planiraju uštedjeti.

Danas su potvrdili prognozu o “izazovnom” tržištu mobilnih mreža u 2024., ukazujući na kontinuirano smanjenje obujma prodaje, i objavili da će u Švedskoj ugasiti oko 1200 radnih mjesta.

– Kompanija je pokrenula razgovore sa sindikatima, naveli su, dodajući da će tijekom godine nastaviti s inicijativama koje bi trebale poboljšati operativnu učinkovitost.

Izazovna godina

Prije otprilike godinu dana švedska tvrtka bila je najavila da će globalno ugasiti oko 8500 radnih mjesta, uključujući nekih 1400 u matičnoj Švedskoj, podsjeća Reuters.

Prema podacima iz izvješća o rezultatima poslovanja u 2023., smanjili su broj zaposlenih za 5500, od čega njih oko 500 u Švedskoj.

Dobavljači telekomunikacijske opreme očekuju izazovnu godinu zbog posustajanja prodaje u Sjevernoj Americi i mogućeg sporijeg rasta u Indiji.
– Očekujemo da će se tržišna nesigurnost protegnuti i na 2024., uz daljnji pad tržišta Radio Access Networka (RAN), kada se izuzme Kina, budući da su naši klijenti i dalje oprezni i da se tempo ulaganja u Indiji normalizira, rekao je krajem siječnja izvršni direktor Börje Ekholm.
Švedski proizvođač zaključio je prošlu godinu s neto gubitkom od 26,1 milijardu kruna (gotovo 2,3 milijarde eura), uz stagnaciju prihoda, pod pritiskom slabe prodaje u Sjevernoj Americi, troškova restrukturiranja i otpisa imovine američke tvrtke za komunikacije u oblaku Vonage. U 2022. poslovali su s neto dobiti od 19,1 milijardu kruna.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama