Europski parlament podržao ulazak Hrvatske u Schengen

Objavljeno 11.11.2022 - IzdvojenoVijesti

Europski parlament podržao ulazak Hrvatske u Schengen

Europski parlament golemom je većinom glasova podržao ulazak Hrvatske u šengenski prostor. Od 612 zastupnika koji su glasali, 534 bila su za, 53 protiv, a 25 suzdržanih. Za ulazak Hrvatske u Šengen, jedinstveni europski prostor u kojem se slobodno kreće više od 400 milijuna ljudi i od čega se očekuju znatni pozitivni učinci za hrvatsko gospodarstvo, potrebna je još odluka Vijeća Europske unije, najavljena početkom prosinca…

Sada još samo korak dijeli Hrvatsku od ulaska u Schengen. No, krajnja odluka Europskog vijeća početkom prosinca nije samo formalnost, odluka mora biti donesena jednoglasno.

– Znamo da odluku o ulasku u Schengen donose države članice, a ne parlament i to samo one države članice, u ovom slučaju 22 od 27, koje su i članice EU-a i članice Schengena. Ono što smo danas dobili u parlamentu je pozitivno mišljenje, a ne odluka parlamenta o hrvatskoj spremnosti na Schengen.

– Prije bi se moglo reći da je ovo u Parlamentu formalnost, to su formalni koraci koji su nužni jer su dio procedure bez koje se ne može, ali mišljenje Parlamenta kad je u pitanju proširenje Schengena kao uostalom i proširenje EU-a je samo savjetodavno, a ne i obvezujuće.

– Naravno da je dobro imati pozitivno mišljenje Parlamenta, naravno da je dobro imati ovako snažnu podršku Parlamenta kakvu je dobila Hrvatska – sve najsnažnije i najbrojnije političke grupacije unisono su podržale Hrvatsku za ulazak u Schengen.

– Tako široka podrška je svojevrsni politički pritisak na Vijeće jer od sada sve nadalje će se i događati u Vijeću. Tamo će vrlo brzo početi cijeli jedan niz sastanaka i rasprava na kojima će se pripremati odluka o ulasku Hrvatske u Schengen, naravno iza zatvorenih vrata. Prvo na razini radne skupine i to vjerojatno već idući tjedan, zatim na razini veleposlanika, stalnih predstavnika pri EU-u i tek na kraju kad ta odluka bude spremna ili gotovo spremna ona će doći na stol Vijeća ministara unutarnjih poslova.

– Znamo već da sve države članice podržavaju ulazak Hrvatske u Schengen, ali dok ta odluka ne bude usvojena i pripremljena na svim ovim tijelima, Hrvatska ne može ući u Schengen. I to je ono što ćemo pratiti u idućih nekoliko tjedana.

EP ogromnom većinom podržao ulazak Hrvatske u Schengen

– Odlično, Hrvatska! Ovo je povijesno glasanje i povijesni trenutak! Čestitam!, rekla je Roberta Metsola, predsjednica Europskog parlamenta nakon glasovanja.

Zastupnici Europskog parlamenta dali su potporu Hrvatskoj da postane punopravnom članicom schengenskog područja nakon što je prošla dosad najopsežniju procjenu spremnosti u usporedbi s bilo kojom državom članicom. Ispunila je 281 preporuku iz osam područja schengenskog zakonodavstva.

– Schengen očekuje Hrvatsku. Hrvatski narod je čekao i sada je došao taj trenutak. Vrijeme je za posljednje korake prema punoj europskoj integraciji, rekao je Paulo Rengel, izvjestitelj Europskog parlamenta za ulazak Hrvatske u šengensko područje.

Potporu Europskog parlamenta ulasku Hrvatske u Schengen komentirali su premijer Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade Božinović. Premijer je još jednom naglasio povijesnu važnost ulaska Hrvatske u šengenski prostor i eurozonu s prvim danom iduće godine.

– Potpora EP-a je tu, krećemo prema završnim koracima konačnog usvajanja na razini Vijeća EU-a. Ovime će Hrvatska uz već donesene odluke u vezi članstva u euro području, zaokružiti dva cilja dublje integracije – šengenski prostor i europodručje od 1. siječnja.

Time su realizirani “veliki, kapitalni vanjskopolitički državni ciljevi”, a u godinama pred nama “imat ćemo prigode govoriti o plodovima dodatnoga međunarodnog pozicioniranja Hrvatske, rekao je Plenković.

– To je snažna politička poruka zastupnika europskih građana. Odluka nije krajnja i obvezujuća. Konačnu oluku donose države članice koje će biti na dnevnom redu Vijeća ministara unutarnjih poslova 8. prosinca. Ovo je satisfakcija za sve ono što se radilo. Ispunili smo gotovo 300 vrlo preciznih uvjeta. Prošli smo kroz različite faze, skepse, kritike i priznanja onog što se napravilo na tom putu. Hrvatska je u nekim segmentima napravila više nego bilo koja druga članica. Sinoć u raspravi se mogao dobiti taj dojam da su europski parlamentarci itekako informirani oko toga što je sve Hrvatska na tom putu ispunila. Radi se o važnoj odluci za hrvatske građane, sve one koji dolaze u Hrvatsku, turiste i gospodarstvo. Idemo prema ispunjenju jednog od ključnih ciljeva u ovom mandatu koji smo jasno zacrtali prije prošlih izbora. Cilj Vlade je da 1. siječnja uđemo i postanemo integrirani s Europskom unijom kad je u pitanju euro i područje Schengena, rekao je Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

Članstvo u prostoru bez unutarnjih graničnih kontrola za hrvatske građane imat će mnoge pozitivne učinke.

– Da će biti ravnopravni sa drugim europskim građanima, da će hrvatski poduzetnici, gospodarstvenici, a pogotovo izvoznici imati manje administrativne troškove, da će jednostavnije poslovati sa inozemstvom, poručio je Karlo Ressler, hrvatski zastupnik, Klub Europske pučke stranke.

Europski parlament poručuje da Hrvatska ispunjava uvjete da se kontrola na unutarnjim granicama ukine do kraja ove godine.

– Naglašavamo kako je važno da Hrvatska nastavi dosljedno raditi na provedbi svih postojećih mjera, posebice vezano za uvjete upravljanja vanjskim granicama, rekao je Margaritas Schinas, potpredsjednik Europske komisije.

Ulaskom u Schengen Hrvatska će čuvati najdulju vanjsku granicu Europske unije. Za 6 mjeseci izvijestit će Parlament i Vijeće o načinu provedbe svojeg akcijskog plana za upravljanje vanjskim granicama, a posebno o neovisnom mehanizmu za praćenje djelovanja policijskih službenika uspostavljenog nakon izvješća o postupanju i prisilnom vraćanju migranata s hrvatske granice.

– Hrvatska mora shvatiti da ima problema s ljudskim pravima na svojoj južnoj granici. Ulazak u Schengen ne znači da neće morati poštovati zakone Europske unije i međunarodno pravo. Naprotiv. Pozorno ćemo pratiti njihove postupke, rekao je Matjaž Nemec, slovenski zastupnik, Klub socijaldemokrata.

Proteklih dana medijima kruže informacije da slovenska vlada namjerava prihvatiti jednostranu izjavu kojom Hrvatska, ulaskom u Schengenski prostor, prihvaća arbitražnu presudu o granici.

– Sa Schengenom i granica se ruši, tako da mislim da bi uistinu bilo krajnje vrijeme i da je na objema stranama dovoljno razuma i mudrosti da se dogovorimo i o granici, rekao je Franc Bogovič, slovenski zastupnik, Klub Europske pučke stranke.

Krajnju odluku o ulasku Hrvatske u schengenski prostor donijet će Vijeće Europske unije.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama