Građanska inicijativa za referendum Lungomare prikupila više od 11.000 potpisa

Objavljeno 12.06.2022 - IzdvojenoVijesti

Građanska inicijativa za referendum Lungomare prikupila više od 11.000 potpisa

Nakon pjesme “Kad se male ruke slože”, predstavnici Građanske inicijative za referendum za Lungomare u Puli izvijestili su na konferenciji za novinare, održanoj u nedjelju u šumici na Lungomare, da su prikupili dovoljan broj potpisa za raspisivanje lokalnog referenduma.

Premda još uvijek nemaju službeni podatak o broju potpisa jer, kako su pojasnili, nisu uspjeli prebrojati svaku knjigu, član inicijative Aleksej Orel kazao je da su “prikupili debelo preko jedanaest tisuća potpisa” i najavio da će uskoro predati potpisne knjige.

– Nismo još dobili jasan odgovor poništava li se potpis ako prijeđe gornju liniju. Sutra i preksutra ćemo sjesti na telefone da dobijemo provjerenu informaciju, da prebrojimo potpise i da ih predamo. Ovo je tek ‘prva runda’, akcija još nije gotova, a iskustvo nam govori kako je ‘druga runda uvijek jača od prve’, naglasio je Orel.

Prema najavama, referendum bi se trebao održati na jesen. Tijekom sljedećih nekoliko dana, inicijativa će prebrojati glasove i objaviti rezultate, nakon toga potpise će uručiti pulskom Gradskom vijeću koje ima 30 dana da zaprimljeni prijedlog dostavi središnjem tijelu državne uprave nadležnom za lokalnu i područnu samoupravu odnosno Ministarstvu pravosuđa i uprave. Ministarstvo bi u roku od 60 dana trebalo utvrditi ispravnost podnesenog prijedloga, odnosno je li prijedlog podnesen od potrebnog broja birača i je li referendumsko pitanje u skladu s odredbama zakona u Ustava RH. Potom će o utvrđenom obavijestiti lokalno predstavničko tijelo, nakon čega pulsko Gradsko vijeće ima 30 dana da raspiše referendum.

Upitan što bi poručio gradonačelniku, Orel je kratko rekao: “Hvala mu što nije potpisao” i dodao da s dovoljno prikupljenih potpisa imaju “alat izravne demokracije”.

Voditeljica volontera Danijela Lamot zahvalila je svim volonterima koji su “po cijele dane i preko svojih granica” prikupljali potpise, a građanima što su prepoznali da je “to stvar za koju se isplati boriti i dati svoj potpis”.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama