fbpx

Kreće K-HNK: Matanićevi „Bogovi“ varaždinskog HNK-a gostuju u „Zajcu“

Objavljeno 20.10.2022 - Kultura

Kreće K-HNK: Matanićevi „Bogovi“ varaždinskog HNK-a gostuju u „Zajcu“

Predstava “Bogovi” varaždinskog HNK-a, u režiji jednog od naših najpoznatijih filmskih i kazališnih redatelja Dalibora Matanića, u petak, 21. listopada 2022. gostuje u riječkom „Zajcu“. Matanić je predstavu režirao prema vlasitom tekstu, a znači nastavak njegovih kazališnih istraživanja s referencama na neke od kultnih filmova. Ovoga puta inspiriran kultnim filmom Michaela Hanekea „Funny Games“, zajedno s ansamblom izuzetnih glumaca analizira današnje društvo, ljude koji žive obavijeni nekom vrstom paučine, koji uz pomoć lijekova i droga pokušavaju zamaskirali činjenicu da nemaju hrabrosti ostvariti komunikaciju s obitelji i prijateljima. Raskrinkavaju gramzivost za novcem te sve poremećene vrijednosti modernih obitelji.
Nasilje je prisutno ne samo kao eksplicitno nego i kao suptilna agresija, skriveno u različitim oblicima i odnosima. Zbog toga se može reći da se predstava bavi unutarnjim mehanizmima i društvenim okolnostima koje izazivaju različite vrste nasilja. Preispitivanje nas podsjeća do koje mjere se prilagođavamo nasilju i relativiziramo napadačke motive. Koliko nas narcistička kultura, ali i poricanje autentične komunikacije dovode do urušavanja esencijalnih ljudskih odnosa, do života bez otpora? Generacijski sukob unutar hrvatske obitelji razotkriva i obiteljske traume i društveni kontekst nasilnih praksi. Koje su posljedice suočavanja s istinom?
Scenografiju i kostimografiju potpisuje Ana Savić Gecan, glazbu Hrvoje Nikšić, a svjetlo Tomislav Maglečić. U predstavi igraju Helena Minić Matanić, Marko Cindrić, Hana Hegedušić, Karlo Mrkša, Elizabeta Brodić, Beti Lučić, Robert Plemić, Stojan Matavulj i Senka Bulić.
Gostovanjem predstave “Bogovi” započinje pretplatnički ciklus K – HNK i sustav razmjene, gostovanja i koprodukcija nacionalnih kazališta međusobno. K-HNK zamišljen je kao jedan od najobuhvatnijih, najkompleksnijih i najučinkovitijih projekata u sklopu promišljanja i provedbe strategija razvoja kazališne i kulturne publike uopće u Hrvatskoj. Imeđu ostalog, razmjene predstava unutar konzorcija koji čije nacionalna kazališta u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku i Varaždinu, publici osiguravaju uvid u recentne programe svih nacionalnih kuća.
Odgođen „Don Juan“
Zbog bolesti se nažalost odgađa izvedba gostujuće predstave “Don Juan” zagrebačkog HNK-a ranije najavljene za ponedjeljak, 24. listopada. Novi termin izvedbe bit će poznat uskoro, a pretplatnice i pretplatnici ciklusa K-HNK pravovremeno obaviješteni.
Posjetiteljice i posjetitelji koji su kupili ulaznice mogu ih na blagajni Kazališta zamijeniti ulaznicama za gostovanje predstave “Bogovi” HNK-a u Varaždinu ili zatražiti povrat novca.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama