Međimurje oprema hrvatsku i vojske diljem svijeta

Objavljeno 20.05.2021 - GospodarstvoIzdvojenoVijesti

Međimurje oprema hrvatsku i vojske diljem svijeta

Čizme, odore, zaštitne kacige – time Međimurje oprema Hrvatsku vojsku. Tri tamošnje tvrtke nisu poznate samo u Hrvatskoj, surađuju s vojskama diljem svijeta.

Strojevi rade punom parom, kao i marljive ruke djelatnika tvrtke koja obuva i hrvatske vojnike.

– Ja sam ovdje 20 godina, s prekidom, zadovoljna sam, kaže zaposlenica Zdenka Ramić.

– Dobro je, samo jutarnja smjena, bez vikenda, od 6 do 14. Brzo vrijeme prođe – radi se, kaže druga zaposlenica Vlatka Marčec.

Namjenska obuća generator je razvoja tvrtke, koja je nastala na pepelu uništene najstarije međimurske obućarske industrije.

– Priča je počela prije 10  godina kada je nastala potpuno nova tvrtka i krenuli smo od nule, ostali bez svega. Ostalo nam je samo ono što nam nitko ne može oduzeti, a to je znanje, objašnjava direktor Jelen Professionala Darko Pintarić.

Znanje i inovacije i u preloškoj tvrtki Šestan-Busch.

Od prve isporučene serije kaciga Hrvatskoj vojsci prije 25 godina stigli su do svjetskog vrha – prodali su 2 i pol milijuna kaciga diljem svijeta.

– Naše temeljno poslanje je zaštita sigurnosti i zdravlja čovjeka i korisnika. Mi se nikad nismo smatrali vojnom industrijom, nego obrambeno-sigurnosnim proizvođačem koji radi proizvode koji štite, smatra Goran Basarac iz tvrtke Šestan-Busch.

Jutros u tvrtkama i vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske.

– Dojmovi su impresivni, od kacige koja je najbolja na svijetu, novi model će biti još bolji od sadašnjeg. Prodali su francuskoj vojsci 20.000 komada jučer. A ove čizme nisu ništa lošije od američkih. Dapače, nosim ih već 7-8 godina, nosio sam i američke – ove su bolje, uvjeren je predsjednik Republike Zoran Milanović.

Međimurci znaju zaokružiti priču – ova vojna završava u čakovečkom Čateksu gdje nastaju tkanine za vojne odore. I oni opremaju vojske od Hrvatske do Kuvajta.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama