Obilna kiša i jugo na moru, snijeg u Gorskom kotaru

Objavljeno 22.11.2022 - IzdvojenoVijesti

Obilna kiša i jugo na moru, snijeg u Gorskom kotaru

Snažno nevrijeme praćeno jakom kišom zahvatilo je dijelove Hrvatske i stvorilo probleme diljem obale. Državni hidrometeorološki zavod za područje cijelog sjevernog Jadrana najavio je crveni alarm, uz jaku kišu i olujno jugo. Problema, očekivano, ima i u pomorskom prometu, otkazane su neke trajektne i katamaranske linije. U Gorskom kotaru pada snijeg.

Obilna kiša i orkansko jugo stvaraju probleme diljem Hrvatske. U Rijeci se podignula razina mora. Najteže je bilo na glavnoj tržnici koja je bila pod vodom. More se donekle povuklo, no kiša i dalje pada uz jak vjetar. Na području Gorskog kotara pada snijeg, ali ne stvara veće probleme u prometu.

Riječka “placa” jutros je bila pod vodom. Obilna kiša i južina svaki put otežavaju rad trgovcima i život stanarima okolnih zgrada.

Riječanima po ovakvom vremenu kišobran ni ne treba jer od njega nemaju koristi. Potrebne su samo čizme, a na području snježnog Gorskoga kotara potrebna je zimska oprema za sve sudionike u prometu.

Većih poteškoća u prometu srećom nije bilo. Jedino je zbog jakog vjetra promet na autocesti od Kikovice do Delnica otvoren samo za osobna vozila, a tako će vjerojatno biti do sutra.

Jak vjetar i kiša zahvatili su gotovo cijelu Istru. U Puli je zbog visoke plime bilo poteškoća s odvodnjom jer je i vjetar nanosio lišće na slivnike. More je poplavilo rive obalnih gradova.

Situacija je popodne puno bolja nego jutros. Razina mora u jednom se trenutku digla za 60-ak centimetara te je premašila visinu rive za nekoliko centimetara.

Zbog olujnog juga od obale su trenutačno odsječeni gotovo svi zadarski otoci osim Ugljana, gdje prometuje trajekt od Galženice do Preka, a zbog podizanja razine mora poplavljene su mnoge rive i prometnice.

– Jako i olujno jugo puše na cijelom zadarskom području, a najjači udar, od 24,3 metra u sekundi, što odgovara brzini od 90 kilometara na sat, zabilježen je u 12,36, izjavio je za Hinu voditelj postaje Državnog hidrometeorološkog zavoda Puntamika Zadar Anđelko Vidović.

Na cijelom području pada umjerena kiša te je od jutra do 13 sati palo 19 litara po četvornome metru.

U većini priobalnih i otočnih mjesta vjetar je podignuo razinu mora pa su poplavljene mnoge rive i prometnice.

– Ovakvo vrijeme u ovo doba godine nije nikakav ekstrem, a osim jakog juga, neugodu stvara i kiša nošena vjetrom. Već večeras očekuje se smirivanje vremena, rekao je Vidović.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Pratite nas na društvenim mrežama