PREDSTAVA „POD NAPONOM“ MAŠINE IGRE GOSTUJE U DELTI 5

Objavljeno 05.11.2019 - Zabava

PREDSTAVA „POD NAPONOM“ MAŠINE IGRE GOSTUJE U DELTI 5

Predstava „Pod naponom“ zagrebačkog teatra Mašina igre, u organizaciji HNK Ivana pl. Zajca, gostuje u Rijeci, u prostoru Delte 5, u petak i subotu 8. i 9. studenoga 2019. s početkom u 19.30 sati.

Najbolja mala predstva 2018. godine po izboru Jutarnjeg lista, inspirirana tekstovima Ariela Dorfmana i Franza Xavera Kroetza, prikazuje čileansku djevojku iz vremena Pinochetove diktature u bolnom procesu ponovnog stjecanja identiteta i prevladavanja trauma nastalih stravičnom psihofizičkom torturom. Uz pomoć uspomena, umjetničkog stvaranja, suza i opsesija protagonistica se opire nasilju koje je na njoj ostavilo vidljive i skrivene povrede.
Uz multimedijsku primjenu filmskih i dijaprojekcija, klasičnih i ambijentalnih zvukova te dovođenje publike “iza scene”, u intimni prostor junakinje i njezinih interakcija s prisnim objektima, “Pod naponom” je i koreodrama koja u središte postavlja žensko tijelo kao fizičko ogledalo individualne patnje, povijesne izopačenosti i otpora.

Između grčevitih pokreta, modeliranja i nepodnošljivih svakodnevnih radnji protagonistica nastoji smoći snage za konačni obračun s vlastitim odrazom i osjećajem krivnje. Njezin spazam tako postepeno prelazi u ples, a zatvoreni krug sobe polako se otvara prema perspektivi novog života.

Nova nezavisna kazališna družina Mašina igre (MI:) predstavila se zagrebačkoj publici u ožujku 2018. godine u Kazalištu KNAP upravo dramom stanja „Pod naponom“. Osim u Zagrebu uspješno je odigrana na festivalu ‘Nosi se’ – Teatro VeRRdi u Zadru i Vox Feminae Festivalu u Zagrebu.

Redatelj predstave je Davor Kovač, poznat na našoj kazališnoj sceni i kao uspješan glumac (Osijek, Zadar, Zagreb), voditelj dramskih i lutkarskih radionica te osnivač i voditelj umjetničke organizacije Pierre Vally Teatar. Glavnu ulogu tumači riječka glumica Andrea Slama, stasala u klasama Selme Alispahić i Rade Šerbedžije, iza koje su uspješne suradnje s HNK Ivana pl. Zajca (Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja, Pseudolusove muke, Dugonja, Trbonja, Vidonja) te niz uloga na filmu i televiziji.

Scenski pokret potpisuje Paola Slavica, kostimografiju Leana Alić, a oblikovanje svjetla Luka Matić.

Teatar “Mašina igre” je nezavisna umjetnička organizacija čija je osnovna djelatnost organizacija, pripremanje i izvođenje kazališnih predstava. Osnovana je u Zagrebu 2018. godine na inicijativu nekoliko mladih akademskih umjetnika u svrhu kreiranja nezavisnog autorskog prostora za stvaranje i djelovanje. Kazališnom mediju pristupa kao složenom uređaju različitih izvedbenih praksi, s posebnim naglaskom na međuigri i dinamičnim odnosima raznolikih elemenata stvaralačkog procesa.

Autor: Milena Jerneić

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u